MedWatch

Blodprøve-robot skal bekæmpe sygehusventetid

En robotforsker arbejder for at få robotter til at tage blodprøver, så ventetiderne på hospitalerne kan skæres ned. Patienterne driver forskningen, og de er mindst lige så vigtige som algoritmerne, der bestemmer blodprøvenålens stik.

Snart kan hospitalerne spare tid og mandskab, når der skal tages en blodprøve. Thiusius R. Savarimuthu, der er robotforsker ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, bruger sin tid på at skabe en robot, der kan tage blodprøver på mennesker.

"Hver gang jeg går forbi ambulatoriet derude og ser folk, der sidder i kø, så tænker jeg, hvor kunne det være fedt, hvis robotten stod der nu. Hvis man bare kunne sætte sig hen og få taget sin blodprøve," siger Thiusius Rajeeth til dagbladet Information.

Projektet hedder Roblood, som tager udspring i ønsket om at automatisere blodprøvetagning og aflaste laborantpersonalet på landets hospitaler.

Blodprøverobotten består blandt andet af en skanner, hvor et net af blodårer dukker frem på en skærm, hvis man holder armen under den. Thiusius R. Savarimuthu står bag den algoritme, der gør robotten i stand til at bedømme, hvilke årer der er bedst at stikke nålen i.

"Man tror sommetider, at man kan sidde for sig selv og arbejde, men mit projekt har været et stort samarbejde og en opdyrkning af forhold til dem, det handler om - patienterne, lægerne og bioanalytikerne. Vi er som ingeniører vant til at tænke på en produktionslinje og at folk kommer med et konkret problem, som vi løser. Når du arbejder med nåle, der skal stikkes i rigtige mennesker, handler det i høj grad ikke kun om maskinen virker, men om menneskene er med på ideen," siger Thiusius Rajeeth.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier