Feltarbejde på AUH bliver til prototyper

De første prototyper fra innovationsuddannelsen BioMedical Design er netop nu på tegnebrættet. Det ene projekt har fået en stor amerikansk virksomhed som partner. Det andet er i gang med at finde en virksomhed, der kan hjælp med udviklingen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I august i år sluttede de første to hold af kandidater på innovationsuddannelsen BioMedical Design, hvor otte udvalgte personer i et år har haft deres gang på Kirurgisk Afdeling P og Anæstesiologisk afdeling på Abdominalcenteret på Aarhus Universitetshospital.

De otte fellows med baggrunde som eksempelvis ingeniør, radiograf, jordemoder, fysioterapeut, farmaceut og læge har haft til opgave at udvikle nye sundhedsteknologiske produkter til sundhedsvæsnet, og nu er de første to prototyper på tegnebrættet.

”Der blev fundet over 300 kliniske behov. Af dem har der været potentiale til at udvikle en løsning for cirka 50 af dem. Dernæst er de screenet set ud fra markedspotentiale, og hvad der allerede findes af eksisterende løsninger,” siger Sys Zoffmann Glud, der er projektleder i Inno-X, der sammen med Vækstforum, Region Midtjylland, MTIC, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, står bag initiativet.

Bedre hånddesinfektion

Sys Zoffmann Glud vil gerne fortælle om de to løsninger, der bliver udviklet, "om end det bliver lidt i gåder", da hun af patentmæssige hensyn ikke kan tale så åbent om det endnu.

”Det ene hold har adresseret et behov omkring håndhygiejne. Ud fra deres observationer kunne de registrere, at personalet på hospitalet i stor udtrækning ikke udfører den håndhygiejneprocedure, som de skal. Dels gør de det ikke tit nok, og når de gør det, gør de det ikke efter forskrifterne, måske fordi proceduren tager for lang tid i en travl hverdag,” siger Sys Zoffmann Glud.

Derfor har det første hold kandidater kastet sig over at udvikle en løsning, der kan gøre det hurtigere at opnå desinfektion.

”Det er deres ambition at lave en løsning, der også kan forcere viruspartikler f.eks norovirus, der ikke bliver slået i stykker af at afspritte hænder med almindelig alkoholgel."

Holdet fik under uddannelsen hul igennem til en stor amerikansk virksomhed, der allerede leverer produkter til sundhedssektoren. De har nu valgt at indgå i udviklingen og sammen lave en prototype – både dispenser og middel - til hurtig og mere effektiv desinfektion. Sys Zoffmann Glud forventer, at vejen til ”markedet” kan blive forholdsvis kort for dette projekt, men kan dog ikke oplyse navnet på den amerikanske samarbejdspartner.

”Hvis de første indikationer fra laboratorietest, som vi får gennemført heri løbet af foråret, viser gode potentialer, er det for holdet relevant at kigge på patenter og etablering af virksomhed omkring sommer,” siger hun.

Samarbejdspartner søges

Hvor holdet med hånddesinfektion allerede har fundet en partner, ser det lidt anderledes ud for hold nummer to, der også har fundet et behov, de vil gå videre med, men stadig mangler at finde en samarbejdspartner til udviklingen.  

”Det andet hold er mere fragmenteret. De rummer ikke kompetencerne internt i teamet til at lave prototypen, så derfor er vi nu gang med at scoute, hvilken virksomhed vi kan købe ydelsen hos og kan videreudvikle løsningen sammen med,” siger hun.

De fire kandidater har afdækket et behov for bedre saturationsmålere, for dem der findes på markedet i dag til at måle iltmætningen er i mange tilfælde mangelfulde.

”De mest udbredte løsninger er sådan nogle fingerspidsmålere, og de falder konstant af og giver falske alarmer. Personalet bruger rigtig meget tid på at rende efter de falske alarmer, så holdet har fundet på en løsning, der går bort fra en ekstern måler, og i stedet kobler sig op på eksisterende produkter, som allerede bliver anvendt på patienten,” forklarer hun.

Det næste skridt bliver at få bekræftet at projektet fungerer, og derefter vil man søge forskningsmidler til den videre udvikling.

”Der ligger både et speciale og Ph.d.-projekt, og der er forskere på universitet, der er interesseret i at indgå i et samarbejde. Her vil man gå ud og søge forskningsmidler til at lave det her udviklingssamarbejde, fordi teknologien i den her anvendelse her så relativt umoden, at det kræver en forskningstilgang,” siger hun.

For tidligt at gå all-in

Målet med begge projekter er, at det udmønter sig i konkrete produkter til brug i sundhedssektoren, men Sys Zoffmann Glud mener, at det er for tidligt, at ”gå all-in” for deltagerne og starte virksomhed op nu.

”Vi har ikke skubbet på, for at de skal starte virksomhed, fordi vi finder, at det er for tidligt. Det første stadie er at få bekræftet, at deres prototype holder vand. Det vil være at forcere tingene at gå i gang med at starte virksomhed op og forsøge at få en investor med på nuværende tidspunkt,” siger hun.

Udover de to konkrete prototyper, der nu er i gang med at blive lavet, har uddannelsen også kastet flere andre ting af sig.

”To af deltagerne arbejder på det samme hospital, men på forskellige afdelinger. Deres ledelse har bedt dem om at videregive de kompetencer de har lært til deres egne kolleger. De har etableret et innovationsprojekt, hvor de er innovationsagenter, så deres kompetencer kommer også i spil på deres arbejdsplads,” siger hun.

Hvad med de resterende 298 behov?

Selvom kandidaterne på uddannelsen nu er i gang med at udvikle løsninger til to konkrete behov, er der stadig 298 behov, der ikke er imødekommet. Men den viden, som deltagerne har opsamlet det sidste år, går ikke tabt af den grund.

”Den hospitalsafdeling, som har været vært for deres feltstudier, har fået overdraget de behov, som der er fundet og det ligger faktisk til grund for, at de har kunnet sætte gang i nogle interne udviklingsprojekter, som gør, at de kan indfri effektiviseringer og besparelser, og øge kvaliteten af deres patientbehandling.”

Det næste hold kandidater blev sendt af sted på nye ”feltstudier” tilbage i august. Denne gang er det Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, der lægger hus til.

”Det ser endnu mere lovende. Dels de profiler vi har fået ind og fået sat sammen og deres måde at arbejde på, og dels deres egne ambitioner med, hvad de vil med det her. De har allerede fundet nogle rigtig gode behov – både til at overdrage til afdelingen, men også behov der er meget interessante rent udviklingsmæssigt og forretningsmæssigt,” lyder det fra projektlederen.

Holdet der lige nu er i "felten" kan muligvis blive det sidste af sin slags, hvis ikke der bliver fundet nye midler til at forstætte projektet.

”Den bevilling, vi har fået, udløber i oktober 2015. Mine kollegaer og jeg er i fuld gang med at finde ud af, hvem der vil være med til at refinansiere det. Universitet har sagt, at de gerne vil være med til at støtte en videre finansiering, såfremt vi kan fortsætte med at have nogle andre partnere. Det skal nok lykkes,” lyder det sikkert fra Sys Zoffmann Glud.

 ”Vi vil skabe en forandret innovationskultur”

 Lægers produkt-behov bliver kortlagt i database 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også