Nye regler vil ramme de små virksomheder som et granatchok

Når den samlede danske medicoindustri snart bliver underlagt nye retningslinjer for transparens, så vil det komme som en voldsom stor overraskelse for mange af særligt de mindre og mellemstore medicovirksomheder, lyder det fra Horten.
Foto: Martin Dræbye Gantzhorn, partner i Horton, PR
Foto: Martin Dræbye Gantzhorn, partner i Horton, PR

1. november 2014 skal også medicoselskaber til at offentliggøre, hvilke læger, sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale man har samarbejde med. Det gælder blandt andet de nye regler for gaver, betalte konferencer etc. Vigtigst af alt vil stribevis af nye oplysninger være frit tilgængelige for eksempelvis konkurrenter. Spørgsmålet er, om industrien er klar til at imødekomme de nye regler, der altså træder i kraft om mindre end to måneder.

”Det er på mange måder glædeligt for branchen, at der nu kommer ensartede regler for alle. Et højt compliance-niveau kan også være med til at værne om virksomhedernes omdømme i al almindelighed. De store selskaber, der allerede har store compliance-afdelinger, skal jo nok klare denne omvæltning, om end de nok også vil opleve større udfordringer, end de måske lige umiddelbart forventer. Men uanset hvor stor en juridisk afdeling man har, er det vigtigste, at virksomhedernes medarbejdere i felten forstår reglerne og deres vigtighed for virksomhedens omdømme. Det er min oplevelse, at mange virksomheder ikke er klar over, hvad den her lovgivning egentlig betyder i praksis” siger Martin Dræbye Gantzhorn, partner i Horten og leder af Hortens Life Science & Healthcare-sektorgruppe.

Han fortæller, at en af udfordringerne i praksis ved den nye lovgivning vil vise sig på området for lejlighedsgaver.

”Det er ganske udbredt, at mange har givet julegaver etc. til sine samarbejdspartnere, herunder læger, apotekere, sygeplejesker. Nu kommer medicobranchen jo til at opleve, at de ikke må give apotekeren en flaske vin til hans 50-års fødselsdagsreception,” siger Martin Dræbye Gantzhorn.

Store bekymringer

Martin Dræbye Gantzhorn rådgiver blandt andet virksomheder om, hvordan de skal agere i forhold til compliance, og han fortæller, at der er mange virksomheder, som er bekymrede over, at alle disse registreringer bliver tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

”Vi taler altså om virksomhedernes netværk i forhold til læger, sygeplejersker og apoteker. Det er oplagt, at virksomheder vil studere hjemmesiden nøje, da den afspejler konkurrenternes faglige netværk - en interessent-/kundeliste om man vil,” siger Martin Dræbye Gantzhorn, inden han opsummerer:

”Når alt kommer til alt handler det her om, at vi har en hel industri, hvor mange virksomheder skal gå fra næsten ingen regulering til en af Europas skrappeste reguleringer på meget kort tid. Jeg tror, at mange særligt mindre og mellemstore virksomheder vil blive ramt af et granatchok,” siger Martin Dræbye Gantzhorn.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også