Ny opfindelse skal reparere hjerter

Forskere har skabt hjertevæv, der efterligner de muskler, der banker i hjertet. Vævet kan potentielt bruges til at reparere hjerter, der har taget skade.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Når et hjerte bliver beskadiget, som det f.eks. gør ved et større hjerteslag, er der ingen nem vej til at reparere det. Men forskere, der arbejder måder til at reparere det vitale organ, har nu fremstillet væv, der ligner de naturlige hjertemuskler, der banker. Det fungerer ikke bare i en petriskål, men er også blevet implementeret i dyr. Det skriver ScienceDaily.

“At kunne reparere beskadiget hjerter vil hjælpe millioner af mennesker over hele verden til at kunne leve længere liv,” sagde Nasim Annabi Ph.D. ved en præsentation af forskernes resultater i Dallas.

Lige nu er den bedste behandlingsmulighed for patienter med større skader på hjertet en hjertetransplantation. Men der er mange flere patienter på ventelister, end der bliver doneret hjerter. Den ideelle løsning vil være, hvis man kan reparere vævet, der er blevet beskadiget.

”Vores hjerter er mere end bare en bunke celler, de er meget organiseret I deres arkitektur,” udtaler Ali Khademhosseini, Ph.D, der er en af forskerne bag.

For at håndtere udfordringen med at fremstille hjertemuskler, har forskerne arbejdet med naturlige proteiner, der bliver til et gele lignende materiale kaldet ”hydrogel.”

”Grunden til at vi bruger det her materiale er, at det på mange måde efterligner kroppens matrix. De er bløde og indeholder meget vand ligesom kroppens væv,” udtaler Ali Khademhosseini.

For at sikre, at celleformen har den rigtige struktur, bruger forskerne 3D-printere til at forme mønstre i ”hydrogelerne”.

Læs hele artiklen her.

 Biotekfirma 3D-printer et stykke lever

 Bioneer skal levere stamceller til stort EU-projekt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også