Coloplast-optakt: Sårpleje i centrum

Coloplast får svært ved at opretholde væksten i sårplejeforretningen uden konsolidering, vurderer analytikere. Det ironiske er, at Coloplast ikke vil tage del i en konsolidering, før der er bedring på markedet som helhed. Jokeren i selskabets kvartalregnskab er et potentielt ekstraordinært udbytte.
Foto: Coloplast / PR
Foto: Coloplast / PR
RITZAU FINANS

Coloplasts regnskab for tredje kvartal vil formentlig indeholde uændrede årsforventninger og vise ret afdæmpede vækstrater. Dels er sammenligningstallene for tredje kvartal sidste år generelt ganske krævende, dels spår analytikerne, at væksttempoet i sårplejedivisionen atter vil være gået ned efter en positiv overraskelse i andet kvartal.

Konsensus indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans viser, at analytikerne sætter næsen op efter en samlet omsætningsfremgang på 4,7 pct. målt i kroner i tredje kvartal. For helåret venter analytikerne en fremgang på 5,9 pct. - eller i toppen af Coloplasts egne forventninger om en salgsvækst på 5-6 pct. i hele 2013.

Både godt og skidt

Mest markant fremgang spår analytikerne den lille urologidivision, som ventes at øge omsætningen næsten 7 pct. til 282 mio. kr. i tredje kvartal. For kontinensforretningen venter analytikerne en vækst på 5 pct., og også stomiforretningen ses gå 5 pct. frem. Sårplejedivisionen ses vokse 2 pct. i kr. efter et meget, meget stærkt kvartal, hvor væksten nåede 6 pct. organisk efter at have stået i stampe igennem flere år. Det var den største fremgang i et enkelt kvartal i syv år.

De seneste meldinger fra sårplejekonkurrenten Smith & Nephew (S&N) viser imidlertid så godt som stilstand for den del af sårplejemarkedet, som Coloplast bevæger sig på.

"S&N’s regnskab indikerede ikke bedrede forhold for sårpleje. Der vil derfor være fokus på, om Coloplast kan fastholde det positive momentum fra andet kvartal 12/13. Der er dog ingen forventninger i markedet om, at dette fortsætter," konstaterer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen i et forskræp.

Også Jyske Banks Coloplast-analytiker, Frank Hørning Andersen, er skeptisk medhensyn til sårplejeforretningen.

"Vi er stadig af den opfattelse, at det vil være svært for Coloplast at opnå forbedringer i sårpleje-forretningen uden konsolidering. Det ironiske er, at Coloplast ikke vil konsolidere, før vi ser en bedre udvikling i sårpleje. Derfor forventer vi, at sårpleje stadig vil halte bagefter."

Muligt udbytte?

Blandt jokerne i Coloplasts kvartalsregnskab er muligheden for et ekstraordinært udbytte. Selskabet udbetaler overskudslikviditet ud over 1 mia. kr., men om det vil ske kvartalsvist er endnu ikke klart. I halvårsrapporten annoncerede Coloplast et ekstraordinært udbytte på 3 kr.

De kommende års sænkning af den danske selskabsskat kan også give Coloplast lidt ekstra at sende tilbage til aktionærerne i de kommende år. Den danske selskabsskat nedsættes gradvist frem mod 2016 fra 25 pct. i år til 24,5 pct. i 2014, yderligere til 23,5 pct. i 2015 og endelig til 22 pct. i 2016.

Aktiemarkedet vil desuden være på tæerne, hvis der kommer nyt om de mange produktansvarssager i USA mod Coloplast omkring problemer med syntetiske transvaginale net til behandling af nedsunket underliv og stressinkontinens.

Rigtigt mange af spørgsmålene har samlet sig om retssagerne ved de seneste af Coloplasts regnskabspræsentationer, men svaret har hidtil været, at sagerne vil trække ud, samt at de ikke vurderes at få væsentlig indflydelse på Coloplasts finansielle stilling. Endelig er det kommet frem, at Coloplast har en forsikring, men dækningens omfang kendes ikke.

Tabel over analytikernes forventninger til Coloplasts regnskab for tredje kvartal af 2012/13:

 

(e) = medianestimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans fra op til 17 analytikere.

Af de 16 analytikere, der har givet deres aktieanbefaling til kende, har tre en købsanbefaling af aktien, fem har en "hold/neutral"-anbefaling, og otte anbefaler "sælg/reducer". Det gennemsnitlige kursmål lyder på 324 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også