Össur-topchef overrasket over påvirkning i USA

Det er svært at påvirke de amerikanske politikere, når det gælder tilskud.
Foto: Össur
Foto: Össur
Af Ritzau Finans

Össur var forberedt på, at det amerikanske protesemarked ville være udfordrende i starten af 2013, men omfanget af problemerne kom alligevel bag på det islandske selskab, der også er noteret på børsen i København.

Der er skåret i refusionen til proteser og produkter, som udbyttes af bandagister, og det var med til at give et markant omsætningsfald for Össur på det amerikanske marked i første kvartal.

"Det var mere, end vi havde forventet. Salget faldt 7 pct. , eller 6 pct., hvis man måler på salget per dag, da der var to færre salgsdage," siger administrerende direktør Jon Sigurdsson fra Össur til Ritzau Finans oven på kvartalsregnskabet.

For resten af 2013 venter Össur også, at det amerikanske marked vil give problemer.

"Effekten bliver en anelse mindre (set over hele året, red.), men vi har hele tiden regnet med et fald i USA, som opvejes af positiv udvikling på de andre markeder, "siger Jon Sigurdsson.

Svær lobby-virksomhed

Össur arbejder gennem brancheorganisationer for at påvirke de amerikanske politikere, men det er ikke nemt, erkender direktøren.

"Som et selvstændigt selskab har vi ingen chance, men vi forsøger gennem de magtfulde proteseorganisationer, sammenslutninger af ekssoldater og amputationspatienter, for at lindre effekten, " siger Jon Sigurdsson og tilføjer:

"Det er et problem på den korte bane, men det vigtige er, at behovet for vores produkter stadig er der, og vi er ikke i tvivl om, at det vil rette sig over tid. Når folk mister et ben, har de brug for en protese, det er der ikke nogen, der vil forhindre dem i at få."

Jon Sigurdsson tror desuden ikke på, at problemerne fra USA vil sprede sig til andre markeder.

"Det har vi ikke set nogen tegn på. Det går godt i Asien, og der er ikke nogen snak om at ændre refusionssystemerne i Europa. Og USA er et meget stort marked for os, så forstyrrelsen der ramte os hårdt, hvis der skete noget på et enkelt marked i Europa, ville det have en meget lille effekt, " forklarer direktøren.

Össur fastholder sine forventninger til 2013 om en vækst på 2-4 pct. i lokal valuta og en EBITDA-margin på 18-19 pct., trods at de to poster i første kvartal var på henholdsvis minus 3 pct. og 13,9 pct.

Fyringer over en bred front i Össur 

Faldende overskud i Össur 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også