Dansk team vil fjerne batterier fra høreapparater

Store danske firmaer og forskere vil have brændselsceller til at afløse de traditionelle batterier i mange elektroniske apparater og gadgets. Høreapparater er i fokus.

Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og bl.a. to af landets førende høreapparat-koncerner indleder nu et samarbejde, der kan få vidtrækkende konsekvenser for brugerne af høreapparater. Målet er at fjerne batterierne i høreapparaterne.

Teknologisk Institut skriver således i en nyhedsmeddelelse, at instituttet ”er klar til storskala produktion af katalytiske nano-partikler til brændselsceller. Brændselscellerne kan blive batteriernes højteknologiske afløser, og fabrikken kan for eksempel producere nano-katalysatorer til 2.500 høreapparater om dagen. Målet er en femdobling af kapaciteten".

De store spillere er med

”Nano-partiklerne fra fabrikken skal indgå som katalysator-element til brændselsceller til høreapparater. I samarbejde med mikrokomponent-producenterne Sonion A/S og AH Metal Solution A/S samt høreapparat-producenterne Widex A/S og GN Resound A/S arbejder Teknologisk Institut på at udvikle prototypen til en brændselscelle, som skal afløse det traditionelle batteri i et høreapparat,” skriver Teknologisk Institut.

Konceptet er, hedder det videre, at ”brugeren tager høreapparatet ud af ørerne og placerer apparatet i en såkaldt docking station. Her påfyldes automatisk 200 mikroliter metanol eller biometanol på under 30 sekunder. Herefter kan høreapparatet fungere i minimum 24 timer.”

Ældre fumler med batteri-skift

”Der er over 50 mio. brugere af høreapparater på verdensplan, og der anvendes årligt et par milliarder små batterier til at drive høreapparaterne, batterier som bl.a. indeholder kviksølv. Ud over miljøfordelen ved at slippe for batterierne, er et høreapparat med brændselsceller meget mere brugervenligt for brugerne – hvor over halvdelen er over 70 år.

De har som regel svært ved at skifte batterierne, men et høreapparat med brændselsceller skal blot placeres i en oplader i meget kort tid – så er det klar til brug igen,” siger Leif Højslet Christensen, Center for Nano- og Mikroteknologi, Teknologisk Institut.

Flere penge til næste skridt

Med midler fra Højteknologifonden og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse satser projekt-partnerne nu på to nye projekter, der skal sætte skub i en storskala-produktion af selve brændselscellerne.

FAKTA:

Knapt to år før tiden, er det lykkedes for Teknologisk Institut at få etableret Danmarks første fuldskala produktionsapparat til fremstilling af nano-partikler til brændselsceller. Center for Nano- og Mikroteknologi er færdige med at udvikle den første version af en reaktor til pilotproduktion. Processen er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet under projektet MicroPower medfinansieret af Højteknologifonden. Processen er patentansøgt i juli måned.

Kilde: Teknologisk Institut

Hørebranchen trækker regeringen til EU 

Sydbank: Høremedicin har stort potentiale

Forskere vil behandle høretab med stamceller 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også