Gang-pacer skal hjælpe KOL-patienter

Et offentligt-privat-samarbejde har udviklet nyt medico-udstyr, der skal hjælpe KOL-patienter i bedre form. Nu vil man undersøge, om udstyret kan kommercialiseres.
Foto: UNIK/PR
Foto: UNIK/PR
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Det offentlige-private samarbejde UNIK har udviklet en ny gang-pacer, der skal motivere KOL-patienter til at få mere og rigtig motion til gavn for helbredet. Undersøgelser har nemlig vist, at fysisk træning forbedrer KOL patienters fysik og livskvalitet samt sænker risikoen for indlæggelser.

Det er imidlertid vigtigt, at træningen har en vis intensitet, som skal være mellem 70-80 pct. af den maksimale træningskapacitet, for at have en reel gavnlig effekt, og det skal den nye gangpacer hjælpe med at sikre.

”Fysioterapeuter hjælper KOL-patienter rundt omkring i kommunerne i hele landet med at få det bedste ud af deres træningsforløb. Men spørgsmålet er, hvordan vi kan motivere og hjælpe patienten med at fortsætte træningen med den rette intensitet, når træningstilbuddet er overstået, og der ikke længere står en indpisker – om man vil – ved siden af,” siger Mikkel Leth Olsen, der er Specialist i Elektronisk Skitsering hos DELTA.

Afklare produktion

Virksomheden deltager som partner i det offentligt-private innovationssamarbejde om velfærdsteknologiske løsninger til et bedre liv med KOL under Partnerskabet UNIK ved Syddansk Universitet.

Samtidig har samarbejdet også udviklet et nyt program på Kinnect-platformen til Microsofts spilkonsol X-box. Kameraet i Kinnect genkender KOL-patientens øvelser, og de gengives på en tv-skærm. Er disse bevægelser ikke rigtige, får patienten feedback, og det skal  øge patientens motivation.

Næste skridt i udviklingen er en afprøvning af de to stykker udstyr i Holstebro Kommune. Resultatet her bliver afgørende for, om opfindelsen skal sættes i produktion, fortæller Mikkel Leth Olsen til MedWatch:

"Afprøvningen er en del af at afklare potentialet for den (gangpaceren, red.), så det er ikke endeligt besluttet, hvor det ender henne endnu. Ind til nu har vi identificeret, at der faktisk er et ret stort potentiale i udstyret, og så skal vi se, hvordan det passer med de kommunale arbejdsgange og med borgernes hverdag, for at finde frem til, om det skal være et konkret produkt."

Overvejer egenproduktion

Ifølge Mikkel Leth Olsen er det endnu for tidligt at sige, hvordan udstyret skal produceres, hvis afprøvningen går godt, men han vil ikke afvise, at det bliver DELTA selv, der kommer til at stå for processen, som man har set med med måleudstyret ePatch.

 Nyt plaster skal måle hjertefrekvens 

DELTA kalder ellers sig selv for et privat teknologisk institut, og agerer primært rådgiver og konsulent for offentlige og private virksomheder og organisationer.

Det er da også netop som sådan, at selskabet deltager i UNIK, der udover virksomheden tæller en række andre innovative teknologivirksomheder og hører under Syddansk Universitet.

 Ældre-projekt jagter producent af pilleæske

 Offentlig-privat samarbejde bag nyt intensivkoncept

 Boom i private DTU-samarbejdsaftaler med industrien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også