MedWatch

Forsikringsselskaber presser privathospitaler

En faldende andel af offentlige patienter og forsikringsselskaber, som er bedre til at forhandle priser, presser de danske privathospitaler. Trenden er færre og større enheder.

Foto: /ritzau/Martin Lehmann/Arkiv

Andelen af patienter, som bliver henvist til privathospitaler fra det offentlige, er stærkt faldende og det presser de danske privathospitaler på omsætningen. Det viser en ny brancheanalyse, som Berlingske Business har lavet.

"Det er svært at drive privathospital i dag," siger professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

De danske privathospitaler og -klinikker får primært deres indtjening fra tre grupper af patienter: Offentligt henvist, henvist fra forsikringsselskaber, og egenbetaler, og specielt den førstnævnte gruppe er skrumpet de senere år. I første halvår af i år blev 37.000 patienter henvist fra det offentlige, mens det sammenlignelige tal i 2010 var på 110.000

Skrappere forhandlere

Samtidig er de forsikringsselskaber som køber ydelser hos privathospitalerne blevet bedre til at forhandle pris.

"Da dele af den offentlige forretning forsvinder, er hospitalerne blevet mere afhængige af forsikringsselskaberne. Men forsikringsselskaberne er blevet noget skrappere forhandlere," siger Kjeld Møller Pedersen til avisen.

Markedet er i dag præget af de tre udenlanske koncerner Aleris-Hamlet, Teres Medical Group og Global Health Partner, som ejer flere hospitaler i Danmark. Branchaanalysen er lavet på baggrund fa 39 hospitaler og klinikker og viser et fald i bruttofortjenesten på 15,8 pct. fra 2010 til 2011 og et fald i årsresultatet på 233 pct.

Sidstnævnet skyldes dog i særdeleshed, at Aleris-Hamlet måtte tage et stort tab i forbindelse med et salg af nogle bygninger efter opkøbet. Således er branchens samlede årsresultat et underskud på 234 mio. kr. i 2011, men fraregner med Aleris-Hamlet er underskuddet på "kun" 29 mio. kr.

Ifølge brancheanalysen er trenden de kommende år, færre og større enheder, mens flere af privathospitalerne tror, at længerevarende aftaler med de offentlige hospitaler om en række ydelser kan være med til at trække branchen ud af krisen og mod sorte tal.

Mere fra MedWatch

Ambu peger på rettidig omhu som baggrund for MDR-milepæl

Ambu har fået alle sine produkter godkendt efter de nye EU-regler for medicinsk udstyr trods flaskehalse og ventetid, og det skyldes ifølge medicoselskabet, at virksomheden allerede på et tidligt tidspunkt anerkendte, hvor stor en indsats det ville kræve.

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 49

Novo Nordisk Fonden giver millioner til udvikling af RNA-vacciner, Danske Regioner vil investere "massivt" i sundhedsteknologi og Ellab får smæk på 5 mio. kr. i amerikansk told-opgør. Fik du det hele med?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier