Kunstig hofte øger risiko for blodpropper og slagtilfælde

Nyt kæmpe-studie på mange tusinde danske patienter bekymrer dansk professor. Men medicin kan reducere risikoen for slagtilfælde.
Foto: PR Aalborg Universitet
Foto: PR Aalborg Universitet

Risikoen for slagtilfælde og blodpropper øges, hvis patienter har fået indopereret en kunstig hofte. Det fremgår af et netop offentliggjort, internationalt forskningsprojekt, der har undersøgt mange tudsinde danskere.

Det er Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, der herhjemme offentliggør resultaterne. Professor Peter Vestergaard fra instituttet deltager i den gruppe af hollandske og danske forskere, som har gransket patientoplysninger hos de mange hofteopererede danskere.

”Konklusionen er, at risikoen for et slagtilfælde som følge af blodprop efter en hofteudskiftning er op til 4,7 gange større i de første to uger efter operationen,” hedder det i meddelelsen, hvori Peter Vestergaard siger:

Anledning til bekymring

”Det giver anledning til bekymring, men det positive er, at der er mulighed for at forebygge. Vores studier viser, at blodfortyndende medicin reducerer risikoen for slagtilfælde som følge af blodprop, og tilsyneladende gør det uden at øge risikoen for hjerneblødninger.”

Han tilføjer, at hoftepatienter i undersøgelsen, som tog aspirin, havde op til 70 procent mindre risiko for et slagtilfælde som følge af en blodprop.

66.583 patienter

Undersøgelsen er baseret på oplysninger om 66.583 patienter i danske registre, som har undergået en hofteoperation med total udskiftning af hoften, skriver universitetet i meddelelsen. Disse patienter er blevet sammenlignet med 199.995 danskere, som ikke er blevet opereret.

Gennemsnitsalderen for deltagerne i undersøgelsen var 72 år, og godt 63 procent af dem var kvinder.

Stor pålidelighed

”Der er brugt oplysninger fra danske registre, fordi de er langt de bedste internationalt med stor pålidelighed, lang tids opfølgning af patienterne og mulighed for at koble operationstype med risiko for død og brugen af forskellige medikamenter. Det er derfor, de udenlandske forskere efterspørger muligheden for at bruge de danske registre,” forklarer Peter Vestergaard.

Professor Peter Vestergaard mener, at det nu vil være relevant at undersøge, hvorvidt nyere blodfortyndende medicintyper er endnu mere effektive og måske har færre bivirkninger.

”Desuden kan det undersøges, hvor længe en eventuel forebyggende behandling bør stå på,” siger han.

 Medicobranche slap nådigt fra EU-stramning

 Nye problemer for udskældt implantatproducent

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også