MedWatch

Niels Jacobsen - det diskrete magtmenneske

Han er førstemand i William Demant Holding, formand for Lego og næstformand for A.P. Møller - Mærsk, men Niels Jacobsen holder lav profil i offentligheden. Berlingske Business Magasin har interviewet topchefen til sit første personlige portræt i 15 år.

Foto: Niels Hougaard / Jyllands-Posten

Niels Jacobsen satte sig i direktørstolen i høreapparatvirksomheden Oticon for godt 15 år siden, da han overtog posten fra Lars Kolind. Siden har han bevæget sig op ad i Oticons holdingselskab - William Demant Holding - og investeringsselskabet William Demant Invest. 

Det er i virksomhedens indre liv, hvor fokus er langsigtede mål og styr på virksomhedens drift, at han lægger sit krudt. Og derfor er han også karrig med at give portrætinterviews. Det handler om ligevægt, mener Niels Jacobsen:

"Balancen mellem, hvad der er vigtigt for virksomheden, og hvad der er vigtigt for mit ego," siger han til Berlingske Business Magasin. "I den sammenhæng har mit ego aldrig været vigtigst."

Siden Niels Jacobsen overtog dirigentstokken i koncernen, er børsværdien på William Demant Holding steget fra 4,4 mia. kr. til 29,6 mia. kr.

Magt gennem argumenter

Ud over posten som topchef i William Demant Holding besidder han blandt andet titlerne som bestyrelsesformand for Lego og Össur, næstformand i A.P. Møller Mærsk og Kirkbi. Derudover er han godsejer med godset Williamsborg, som Niels Jacobsen har arvet, beliggende i Daugård.

Han afviser over for magasinet, at han tænker over sin position i det magtfulde selskab af bestyrelsesbosser.

"Jeg mener ikke, at man behøver at forholde sig til, om man har magt og indflydelse."

"Magten til at træffe dårlige beslutninger er misbrug af magt, og derfor er magt ikke noget, man har. Man har kun retten til at give sin mening til kende og argumentere for sine synspunkter og få andre til også at mene det samme i de fora, hvor jeg nu sidder. At et synspunkt har sit udgangspunkt hos mig, er fint, men vel ikke et udtryk for magt."

Direkte og uden humørsvingninger

Kollegaerne i bestyrelsen beskriver Niels Jacobsen som en fremragende købmand, godt begavet, argumenterende, flittig og en herre, der holder snuden i forretningssporet.

Ifølge ham selv er hverken jublende begejstring eller surmuleri ikke noget, der ligger til ham.

"Jeg er ikke særlig humørsvingende hverken i den ene eller anden retning. Selvfølgelig er det for mig som for alle andre sjovere at lykkes end ikke at lykkes. Jeg er den meget konsistente type med rimeligt faste holdninger og metoder."

Han fortæller også, at han er meget intuitiv, og når han siger noget, kommer det lige fra hjertet.

"Måske bliver det lidt for direkte engang i mellem. Men de fleste vænner sig til det," siger Niels Jacobsen.

 WDH-dir: Ny produktserie vil være attraktiv for kunderne 

 Analyst: William Demant is under pressure  

 Analytiker: William Demant er presset

 William Demant nedjusterer og lancerer nyt 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier