Smerteapparat kommer tennisalbuer til undsætning

Nyt apparat kan sætte mål på smerter og vise, om folk med tennisalbue er på vej mod at udvikle kroniske smerter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Thomas Bo Christensen

Nu er der godt nyt til mennesker, der lider af en tennisalbue.

Lægen Anders Jespersen har som et led i sin forskning udviklet et apparat til klinisk anvendelse, der kan måle smerter og belyse, om patienter er på vej mod at udvikle en kronisk muskelsygdom.

Dagens Medicin skriver, at ”smerteapparatet” hedder DoloCuffer og er udviklet i et samarbejde mellem Unique Electronics ApS og Parker Instituttet, reumatologisk afdeling, Frederiksberg Hospital, hvor Anders Jespersen har skrevet sin ph.d.

Apparatets formål er at give ét mål for smertefølsomhed på baggrund af flere målinger, som man så kan sammenligne med referenceintervaller for raske personer.

Av for en undersøgelse

Målingen af smerter minder lidt om måden, hvorpå man måler blodtryk: Patienten får en manchet om armen eller benet, som pustes op. På et tidspunkt vil det fremkalde smerter hos patienten, hvilket patienten registrerer elektronisk på en smerteskala, ligesom vedkommende kan afbryde seancen ved et tryk på en knap, hvis smerten bliver for stor.

Anders Jespersen har udført målinger på patienter med tennisalbue fra Frederiksberg Hospital, og undersøgelsen viste, at der var tale om to typer af smertetilstande: Den halvdel, som havde haft smerter i kortest tid, viste normale reaktioner på smertepåvirkning på resten af kroppen, og den gruppe, som var længere henne i deres sygdomsforløb, viste klare tegn på en øget følsomhed.

”Jeg ser det som et tegn på, at patienterne er på to forskellige stadier i deres sygdom. Smerten bliver mere central og mere kronisk efter noget tid. Desuden breder den sig til andre dele af kroppen,” siger Anders Jespersen til Dagens Medicin og påpeger, at det især er gruppen med fremskredne smerter, der er interessant.

Kan komme kroniske sygdomme i forkøbet

Det skyldes, at de er i risikozonen for at udvikle generaliserede smerter og i værste fald fibromyalgi (kroniske generaliserede muskelsmerter).

”Derfor skal man måske være ekstra opmærksom på dem. Hvis man målretter behandlingen fra begyndelsen og behandler tilstanden mere intensivt, kan man måske undgå, at smerterne bliver kroniske og spreder sig,” siger Anders Jespersen og påpeger over for Dagens Medicin, at han naturligvis ikke mener, at man skal skyde gråspurve med kanoner, men hvis man kan isolere de patienter, som i denne sammenhæng udgør en risikogruppe, kan man måske minimere kronificeringen.

Anders Jespersen mener derfor, at et apparat som DoloCuff'en kan bruges til at udpege de patienter, der er i risikozonen for at udvikle kroniske smerter, men også som et led i diagnostikken. Der skal dog mere forskning til for at underbygge fundene i ph. d.-afhandlingen og klarlægge implikationerne for behandling og forebyggelse af kroniske smertetilstande, fortæller Anders Jespersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også