MedWatch

Rigmands medico-sats i plus efter ni års underskud

Det har kostet ham 290 mio. kr. de sidste ni år, men nu er der omsider kommet sorte tal på bundlinjen hos mangemillionæren Lars Foghsgaards medico-satsning. Omfattende frasalg, spareøvelser og fokus bærer frugt efter en fejlet konsolidering.

Lars Foghsgaard blev mangemillionær ved at sælge rehab-firmaet Scandinavian Mobility. Pengene er blandt andet sat i Labflex. | Foto: Jyllands-Posten

Laboratorier kan faktisk være en god forretning. Det har Labflex bevist med et overskud på 1,77 mio. kr., efter at selskabet, der bygger og indretter laboratorier, i de sidste ni år har døjet med røde bundlinjetal.

De ni års underskud løber i alt op i 290 mio. kr. – en pris, som rigmanden Lars Foghsgaard har måttet betale for endelig at kunne se skuden i sin medico-satsning blive rettet op i 2011.

Store forandringer

Det er heller ikke uden besvær, at selskabet er nået hertil. En ny ledelse har skåret store dele af den gamle organisation fra og lavet radikale indgreb for at få forretningen i plus.

”Hvis man kigger på hele procesforløbet er det ikke nogen hemmelighed, at det fra 2004 til 2008 har været en dårlig rejse,” siger Malte Foghsgaard, Lars Foghsgaards søn, der i 2009 kom ind som adm. direktør i firmaet.

Forsinkelserne sløjfet

Den gamle ledelses strategi var, at man ved at konsolidere markedet kunne få det bedste resultat. Markedet bestod af mange små spillere, og man besluttede sig for at samle flere af dem for at skabe en stor mastodont. Visionen var at blive den tredje største i verden inden for området.

Men der var problemer med at få virksomhederne til at kommunikere sammen og skabe en normaliseret drift.

”Det betød, at der i 2004-2006 var meget store leveranceforsinkelser og dagbøder. Man tabte gode mennesker, og det var en rigtig kedelig tid for koncernen. Da man nåede hen i 2008, sagde bestyrelsen, at de havde fået nok,” siger Malte Foghsgaard til MedWatch.

Maskininvesteringer belaster fortsat

Ved at strømline virksomheden og sælge store dele fra gik Labflex fra at være en koncern, der omsatte for tæt på en halv milliard til at omsætte for et par hundrede millioner og fra at være 300-400 mand i organisationen til at være 120-130 mand.

”I 2009 stod vi med en meget mindre koncern, som omsatte for små 200 mio. kr. og et meget mere dedikeret, kort strategisk fokus, hvor jeg kunne fortælle historien, og det gav mening. Allerede i 2009 på det sidste halve år præsterede vi at levere et positivt driftsresultat, og siden hen er vi driftet i plus,” siger han. 

I konsoliderings-perioden postede koncernen en stor sum penge i maskininvesteringer, og Labflex har siden været belastet af betydelige afskrivninger, som påvirker resultatet negativt. Derfor kom resultatet efter skat først i plus i 2011, mens driftsresultatet i et par år har været positivt.

”Hvis jeg havde kunnet få lov til at vælge, så havde jeg ikke lavet de maskininvesteringer, for det passer ikke til den type drift vi laver. Men man får nogle spilleregler, og det er dem, vi spiller efter.”

Foghsgaard fortsat mangemillionær

Mangemillionæren Lars Foghsgaard tjente sin formue ved blandt andet at skabe og sælge rehab-firmaet Scandinavian Mobility til Invacare i 1999. På trods af de tabte summer i Labflex løb egenkapitalen i Lars Foghsgaards eget holding-firma op i 387 mio. kr. ved udgangen af 2011.

Både 2011 og starten af 2012 har vist sig at være mere vanskelig for selskabet end påregnet. Derfor var resultatet i 2011-regnskabet også ”mindre tilfredsstillende”, og Malte Foghsgaard regner med, at 2012 ligner 2011.

Det planlægger selskabet dog ikke at blive ved med. I 2013 og fremefter er der udsigter til bedre resultater, mener direktøren.

Vil op på 12 pct.

”Jeg mener, at enhver industrivirksomhed i dårlige år skal have et afkast på minimum 7 pct. af EBIDTA, men vi skal kunne trække den op til 12 pct.,” siger han med henvisning til EBITDA-marginen, som angiver resultatet før renter, skat og afskrivninger på drift og goodwill i pct. af omsætningen.

”Vi er i et marked, hvor vores kunder er meget krævende. Det kræver, at vi positionerer os. Hvis vi ikke synliggør, hvad man får ud af den ydelse, vi leverer, hvorfor skal man så betale mere for den? Jeg håber på, at vi kan trække den op over 10 pct. på EBITDA. Der skulle vi gerne være om tre år.”

Udfordring at binde forandringer

Hvordan er det at have kørt med underskud i så mange år, og så være med til at få resultatet til at vende på den her måde?

”Det er en kæmpe glæde. Både for ejerne og bestyrelsen, men dem, der har gjort det bedste stykke arbejde, er organisationen. Det har været hårdt arbejde, og vi har smøget ærmerne op, men vi har også gjort noget for radikalt at ændre vores processer. Man går ikke fra så store underskud til positive resultater uden at lave forandring,” siger Malte Foghsgaard. 

Han peger på, at en af de store udfordringer for Labflex fremadrettet bliver ikke at forandre organisationen mere men at forankre forandringerne. De nye processer skal køre helstøbt, så alle er med, og så der kan skabes et optimalt flow.

Familieselskabet har en bestyrelse med Lars Foghsgaard som formand. Sønnerne Malte Foghsgaard og Caspar Foghsgaard, der er programdirektør i karton-selskabet Elopak, samt tidligere Coloplast-topchef Carsten Lønfeldt og Jesper Schade, vicedirektør ved konsulentfirmaet Efficio.

Læs også: Labflex i internationalt og nationalt knowhow-sats

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier