Forskere i samarbejde med dansk medicoselskab om ny kræftbehandling

En dansk udvikling af elektroder åbner op for en ny kemoterapeutisk behandling af kræft i indre organer, der kan få en vid udbredelse.

Behandlingen af kræft i de indre organer kan stå over for et mindre gennembrud. Et dansk forskningsforsøg med elektro-kemoterapi mod hjernemetastaser har vist imponerende resultater i prækliniske forsøg.

Ifølge overlæge Julie Gehl fra Herlev Hospital, som forestår forsøgene, har man ved dyreforsøgene påvist, at i 69 procent af tilfældene forsvandt tumorerne efter en enkelt behandling med de specielle elektroder.

Elektroden, der er udviklet i samarbejde med det danske medicoselskab Sonion Medical, blev færdig og godkendt til klinisk forsøg sidste år.

Anden behandling ikke mulig

”Og nu har vi åbnet vores forsøgsprotokol og har netop behandlet den første patient. Vedkommende havde hjernemetastaser, hvor anden behandling ikke var mulig,” siger Julie Gehl til MedWatch og uddyber:

”Det er for tidligt at kunne sige noget konkret om resultaterne, andet end at behandlingen ud fra et teknisk synspunkt gik fuldstændig, som den skulle. Sikkerhedsstudiet viste, at der ikke var nogen uhensigtsmæssige hændelser under forløbet.”

Man ville ifølge overlægen sagtens kunne anvende elektroderne til andre former for kræft i de indre organer. En anden, tidligere version af elektroden anvendes allerede til behandling af hudkræft.

Vid udbredelse

Hvis de kliniske forsøg bekræfter de resultater, I har opnået i dyreforsøgene, vil den her metode så kunne blive udbredt i behandlingen af kræft i de indre organer?

”Absolut. I løbet af ganske få år er der kommet næsten 100 centre i Europa, der behandler hudmetastaser med den gamle version af elektroderne. Det er gået stærkt med udviklingen og med antallet af behandlinger. Jeg er ikke i tvivl om, at når de også kan begynde at bruges til behandling af de indre organer, så får metoden en stor udbredelse.”

Sonion ønskede på nuværende tidspunkt i udviklingsforløbet ikke at kommentere de kommercielle aspekter af forsøgene.

Elektrokemoterapi fungerer på den måde, at en elektrode bliver stukket ind i tumoren, hvorefter kemostoffet bleomycin sprøjtes ind. Ved at sætte strøm til elektroden og udsætte cellerne for korte elektriske pulse kan man få cellemembranen til at åbne sig kortvarigt og dermed give kemostoffet mulighed for at trænge ind og gøre behandlingen op til 300 gange så effektiv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også