MedWatch

Forsker efterlyser cost-benefit-analyser af nye kræftbehandlinger

Norge og Storbritannien har i modsætning til Danmark nationale råd, der vurderer den reelle effekt af nye behandlingsteknologier. Et sådant råd efterlyses nu i Danmark.

En slags ensidigt "våbenkapløb" på kræftbehandlingsfronten mellem Danmark og lande, vi sammenligner os med, har siden 2001 ført til massive investeringer i nye behandlingsteknologier.

Især billeddiagnostik og stråleapparatur er ifølge Ingeniøren blevet optimeret. Den kliniske effekt er dokumenteret, men spørgsmålet er, om der bruges for mange samfundsressourcer på noget, der kun har lille effekt på overlevelse og livskvalitet.

"Man har investeret ud fra et ønske om, at alle skal have adgang til alting. Men det er en dyr måde at gøre det på. Nogle initiativer i kræftpakkerne gør, at folk ikke går i uvished, men det giver måske ikke nogen levetidsgevinst," siger Jacob Kjellberg, sundhedsøkonom ved Dansk Sundhedsinstitut, til Ingeniøren.

Nationalt Råd for Kvalitet og Prioritering i Norge og National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) i England har systematiserede processer omkring prioriteringer i sundhedsvæsenet, men der er ikke nogen dansk pendant.

Politikeransvar

Mange afgørelser herhjemme om teknologiindkøb kommer ifølge Ingeniøren derfor til at dreje sig om, hvilke kliniske effektmålinger, der findes.

Rikke Søgaard, lektor på Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning og Teknologivurdering, SDU, har undesøgt diagnosticering via PET/CT-scanninger af lungekræftpatienter.

Resultatet var, at teknologien sparer hver femte operation, fordi man på forhånd kan afgøre, at den er unødvendig. Men det koster 4.000 euro per patient. Om det er samfundsøkonomisk forsvarligt, er et politikeransvar.

"Der vil hele tiden være nye teknologier, som er bedre end de eksisterende, men de er typisk også dyrere. Så øvelsen går ud på at finde ud af, om det er de ekstra penge værd, eller om de teknologier, der allerede er til rådighed, er gode nok," siger hun til Ingeniøren.

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier