Indkøbschef: Krav om rejser skaber gennemsigtighed

Regionernes krav om, at medicovirksomhederne skal betale til lægers uddannelse og konferencer, giver gennemsigtighed og forhindrer aftaler under bordet, mener indkøbschefen i Region Hovedstaden.
Foto: stock.Xchng - Arkivfoto
Foto: stock.Xchng - Arkivfoto
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Det kan lyde paradoksalt, at det offentlige kræver støtte til rejser, hvis et selskab vil levere eksempelvis hofter, men der er en særlig grund til den praksis.

Det forklarer Kirsten Jensen, der er indkøbschef i Region Hovedstaden, efter at Medicoindustrien i sidste uge var ude og kræve ordningen afskaffet.

”I forbindelse med nogle af vore udbud, som er rettet mod specialer, for eksempel ortopædien, stiller vi som krav, at der bidrages med X kroner til rejse/efteruddannelseaktivitet på faglige kongresser. Baggrunden for, at vi gør det, er, at vi på den måde skaber gennemsigtighed i prissætning og tilbudsvurdering samt ligebehandling for alle tilbudsgivere," siger hun og fortsætter:

”Dette er i modsætning til tidligere, hvor der kunne være leverandører, der gav sådanne bidrag alligevel. Det skabte uigennemsigtighed, og der var risiko for, at de pågældende leverandører på den måde skabte en præference på visse afdelinger. En præference, som kunne påvirke leverandørvalg på en usaglig måde i forbindelse med gennemførelse af udbud, til ugunst for leverandører, der ikke gav sådanne bidrag.”

Kirsten Jensen fortæller, at Region Hovedstaden har brugt modellen siden 2007.

Forbud skaber ulige vilkår

Medicoindustriens forslag blev stillet, efter at det kom frem, at den danske forhandler af den farlige franske ASR-hofteprotese, Protesekompagniet, havde sponseret Ortopædkirurgisk Selskab. Det fik politikere og patientforeninger til at stille krav om strammere regler for industrien.

Medico-direktør: Vi tvinges til at betale lægers rejser 

Kirsten Jensen frygter dog, at et totalforbud vil lede tilbage til uigennemsigtighed:

”Min bekymring er, at man vil se det gamle mønster igen, om end nok ikke i så stort omfang som tidligere, fordi der er sket nogle stramninger for sponsering fra nogle af tilbudsgivernes side.”

Kan indregnes i prisen

Medicoindustrien ønsker, at kravet om tilskud til uddannelse bliver afskaffet, fordi brancheforeningen mener, at det skaber en unfair konkurrence i forhold til mindre leverandører, som ikke har mulighed for at betale til rejserne eller konferencerne.

Men det argument køber Kirsten Jensen ikke.

”De kan jo lægge det ind i prisen, og det er jo også det, de gør, som det er nu. Deres tilbud reflekterer det jo. Den måde, vi normalt gør det på, er også, at der skal være solgt et vist antal proteser, før det beløb falder, således at de har fået pengene hjem forlods,” siger Kirsten Jensen.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også