Medico-direktør: Vi tvinges til at betale lægers rejser

Medicoindustrien har intet problem med mere åbenhed om samarbejdet med læger. Foreningen ønsker samtidig et opgør med de såkaldte uddannelsesrejser, som industrien tvinges til at betale i forbindelse med udbud.
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Den danske medicoindustri er helt indstillet på at skabe mere åbenhed og strammere regler for samarbejdet mellem industrien og de læger, der bruger medicoudstyr eller indopererer eksempelvis hofter.

Det fortæller direktør i brancheforeningen Medicoindustrien, Peter Huntley.

"Vi har principielt ingen problemer med at der skal være den samme åbenhed og gennemsigtighed i samarbejdet mellem læger og lægemiddelindustrivirksomheder og mellem læger og medicovirksomheder. Det er ikke noget, der er problematisk for os, men som det er nu, hviler de to industrier på to forskellige lovgivninger, og derfor skal vi selvfølgelig finde ud af, hvorfra og hvortil reglerne skal gå," siger Peter Huntley.

Kravene om mere åbenhed er fremsat af flere politikere og patientforeninger, efter det er kommet frem, at Protesekompagniet, der forhandlede de farlige franske hofter, ASR, har sponsoreret ortopædkirurgisk selskab, som er en forening af danske ortopædkirurger.

Protesekompagniet har ikke ønsket at udtale sig, men henviser i stedet til Peter Huntley.

Ønsker strammere rejseregler

Sammen med en øget gennemsigtighed ønsker Medicoindustrien også en lempelse af de udbudsregler, der i øjeblikket er.

"Vi oplever, at de udbudsregler, der gælder, tvinger industrien ind i nogle betalinger, som vi ikke mener, er rimelige. I mange udbudsregler ligger der simpelthen et krav om, at der skal betales for rejser til konferencer eller uddannelse, og det er sådan, at hvis ikke der afholdes de her uddannelsesrejser, så skal der betales ind til en slags regional uddannelsesfond," siger Peter Huntley.

Han så i stedet hellere, at sammenblandingen af indkøb og finansieringen af uddannelsen af lægerne og deltagelse i konferencer holdes adskilt.

Peter Huntley nævner som eksempel, at Protesekompagniet i forbindelse med et udbud var forpligtet til at sende en række læger til USA på uddannelsestur:

"Da to deltagere meldte afbud, valgte de i stedet for at smide billetterne ud at give pladserne til foreningen Yngre Ortopædkirurger i Danmark, hvilket er blevet udskældt for medierne. Men det er jo ikke Protesekompagniet, der har bestemt, hvem der skulle med," siger han

Regler må ikke hæmme vidensdeling

Selvom Medicoindustrien ikke ser noget problematisk i en øget åbenhed om sponsering og samarbejder, så advarer Peter Huntley dog imod helt at forbyde industrien at samarbejde med lægerne.

"Vi skal passe på, at reglerne ikke bliver så skrappe, at virksomhederne ikke har mulighed for at bidrage, når der holdes konferencer eller annoncere på lægernes hjemmeside, for så bliver det svært at udveksle erfaringer og viden. Men hvis man vil have regler om åbenhed, så er vi med på den, siger Peter Huntley.

Den tidligere regering har nedsat et udvalg, der skal se på en regulering af medicobranchen som mange gange er blevet udskældt for dårlig sikkerhed, når det kommer til nogle produkter.

Udvalget ser også på samarbejdet mellem industrien og læger og offentliggør sine anbefalinger til sommer.

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Tilmeld her

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også