MedWatch

Afdæmpet start i sigte for William Demant – væksten kommer i andet halvår

Investorerne skal ikke forvente den store vækst fra William Demant i den periodemeddelelse, der lander tirsdag morgen, mener Sydbank-analytiker. De må i stedet væbne sig med tålmodighed indtil anden halvdel af selskabets regnskabår.

Foto: William Demant Holding/ PR

Alle meldinger om væksten i de første måneder af 2019 vil blive vejet og målt af investorerne, når Demant tirsdag morgen gør status for perioden frem til tirsdag i en periodemeddelelse over de første godt fire måneder af 2019.

Meget tyder nemlig på, at det danske selskab er kommet langsomt i gang med året, og at størstedelen af den ventede vækst for året vil falde i andet halvår.

Det er primært lanceringen af Demants nye topprodukt inden for høreapparater, Oticon Opn S, som blev præsenteret i forbindelse med årsregnskabet i februar, der ligger bag forventningen om mest vækst og indtjening i andet halvår.

Men også en ny sundhedsreform i Frankrig, der kan skubbe faktureringen og dermed væksten i særligt detailforretningen, samt et par nye produkter i Demants kirurgiske division, Oticon Medical, peger i retning af, at den største del af læsset skal trækkes i anden halvdel af året.

"Demant fortalte i forbindelse med årsregnskabet for 2018, at selskabets organiske salgsvækst inden for engrossalg af høreapparater var aftaget mod slutningen af 2018 som følge af hårdere konkurrence (drevet af konkurrenternes produktlanceringer i andet halvdel af 2018). Vi forventer på den baggrund, at Demant får en salgsmæssigt relativt afdæmpet start på 2019, skriver Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, i en optakt.

"Lanceringen af produktfamilien Oticon Opn S vil dog efter vores vurdering styrke Demants konkurrenceposition på det globale høreapparatmarked, og produktlanceringen vil bidrage til at accelerere salgsvæksten i høreapparatdivisionen i løbet af 2019," fortsætter han.

For Oticon Medical kan lanceringen af det nyeste produkt inden for benforankrede høreløsninger, Ponto 4, få fin effekt særligt senere på året, mens også lydprocessoren Neuro 2 inden for cochlear-implantater kan bidrage til fremgang i løbet af året og også sikre pæn vækst i den del allerede i starten af året.

Nedtrapning på små markeder tynger Oticon Medical

I den modsatte retning trækker det stadig for Oticon Medical, at selskabets afdeling for cochlear-implantater har nedtrappet aktiviteterne på mindre markeder for at fokusere kræfterne der, hvor der er størst vækst at hente.

"Et stigende salgsbidrag fra Neuro 2 vil efter vores vurdering løfte salgsvæksten i Oticon Medical allerede fra starten af 2019, mens Oticon Medicals nedtrapning af aktiviteterne på udvalgte lavprismarkeder også vil tynge salgsudviklingen i starten af 2019," skriver Søren Løntoft Hansen.

Han venter samlet set, at Oticon Medical vil melde om en stærkere vækst i starten af 2019, end tilfældet var i andet halvår sidste år.

Fransk reform udskyder faktureringen

Inden for detailsalg af høreapparater har Demant gennem sidste år og i starten af 2019 været i gang med arbejdet på en ny opsætning af aktiviteterne på det amerikanske marked, der også kan være med til at skubbe væksten længere frem i året.

Samtidig betyder en ny sundhedsreform i Frankrig, hvor Demant er en meget stor aktør på detailmarkedet gennem ejerskabet af Audika, længere prøveperioder, hvilket udskyder faktureringen og dermed den rapporterede vækst og indtjening.

Det brugte selskabets ledelse en del tid på at tale om i forbindelse med branchemessen hos den amerikanske brancheforening for audiologer, American Academy of Audiology (AAA), i Columbus, Ohio, i slutningen af marts.

"Reformen i Frankrig vil formentlig ikke betyde, at færre vil have høreapparater på sigt. Snarere tværtimod faktisk. Men den giver en negativ effekt i januar og februar i særligt detailforretningen," sagde Søren Nielsen, der er administrerende direktør hos Demant, i forbindelse med Demants præsentation på AAA-messen.

"Reformen betyder en garanteret prøveperiode på minimum 30 dage - og i realiteten tættere på 40 dage. Tidligere var det nærmere syv til ti dage, og det betyder, at faktureringen af produkterne bliver skubbet. Det giver en forskydning og en betydelig nedgang i detailforretningen," fortsatte han.

For hele året venter Søren Løntoft Hansen fra Sydbank, at Demant vil fastholde sine forventninger om et driftsresultat (EBIT) på 2,65-2,95 mia. kr.

Periodemeddelelsen fra Demant præsenteres tirsdag morgen omkring klokken 8.00.

Demant-boss vil genrejse skuffende væksthåb: "Verden har slet ikke set, hvad vi kan på det her marked" 

Demant og Philips er klar med lancering af fælles høreapparater 

Demant-boss: Philips-lancering kræver helt ny tilgang 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier