MedWatch

Ny kunstig intelligens kan opdage kræft på mindre end et sekund

Et nyt endoskopisk udstyr styret af kunstig intelligens er på vej fra japanske Olympus. Ifølge forskerne bag kan det identificere og analysere tyktarmskræft på under et sekund.

Computer avanceret
Foto: Colourbox

Japanske forskere fra virksomheden Olympyss har udviklet et nyt endoskopisk udstyr, der ved hjælp af kunstig intelligens er i stand til at identificere og analysere polypper, der findes under en koloskopi på mindre end et sekund.

Det skriver mediet TalkingTech, der rapporterer fra den årlige konference, United European Gastroenterology, UEG, der i disse dage løber af stablen i Barcelona i Spanien.

Det computer-assisterede endoskopiske diagnosesystem bruger en forstørret visning af en kolorektal polyp til at studere dens egenskaber og sammenligne den med 30.000 endocytoskopiske billeder, der anvendes til maskinindlæring.

Forskerne bag opfindelsen udtalte under præsentationen i Barcelona, at de nu - på basis en undersøgelse, der vurderede flere end 300 polypper - er i stand til at forudsige polypropylens patologi på mindre end et sekund og med 86 pct. nøjagtighed.

”Det mest bemærkelsesværdige ved dette system er, at den kunstige intelligens tillader realtime optikale biopsier af kolorektale polypper under kolonskopien uafhængigt af endoskopistens kompetencer. Udstyret giver muligheder for komplet resektion af adenomatuøse polypper og forhindrer unødvendige fjernelser af ikke-neoplastiske polypper,” siger Yuichi Mori, assisterende professor og lead på produktudviklingen fra Showa University, Yokama i Japan.

Ifølge Yuichi Mori bruger det nye computerbårne udstyr et endocytoskopisk billede af en 500 gange forstørret tyktarmspolyp til at analysere cirka 300 indikationer for en polyp.

Systemet sammenligner herefter kendetegn for hver polyp under en endoskopi med 30.000 endocytoskopiske billeder, som maskinen har lært at kende for således at kunne forudsige patologien af en læsion på under et sekund.

”Vi har undersøgt 250 mænd og kvinder med kolorektale polypper, som tidligere var blevet diagnosticeret med endocytoskopi. Det computerstyrede kunstigt intelligente udstyr blev anvendt til at forudsige hver eneste polyps patalogi. Samtlige 306 polypper blev vurderet realtime med en sensitivitetsgrad på 94 procent, en specificitet på 79 procent og en sikkerhed på 86 procent,” siger Mori, som nu vil søge om markedsgodkendelse for udstyret.

Novo-topchef: Næste topsællert bliver opdaget af supercomputer

Massiv kritik af supercomputeren Dr. Watson

Doktor Watson i modvind: Foreslog livsfarlig medicin til danske patienter

Ny teknologi vender op og ned på sundhedssektoren

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier