MedWatch

Bayer og J&J vinder vigtigt slag i bløderkamp

De to farmakæmper Bayer og Johnson & Johnson har vundet en vigtig retssag om risikoen for blødning ved det blodfortyndende lægemiddel Xarelto.

Foto: Colourbox

En retssag mod Johnson & Johnson og partneren Bayer er faldet ud til farmakæmpernes fordel. Det skriver Reuters.

Omdrejningspunktet i retssagen var det blodfortyndende middel Xarelto, som var på anklagebænken for at forårsage blødninger. En risiko ved lægemidlet, som sagsøgerne mente, medicinalselskaberne ikke tydeligt havde gjort opmærksom på.

Det medførte blandt andet dødsfald efter en hjerneblødning hos den nu afdøde Sharyn M. Orr, der var 67 år, da hun døde.

Sharyn M. Orrs enkemand og børn mente, at hendes dødsfald kunne være undgået, hvis ikke de to selskaber havde holdt afgørende information tilbage på indlægssedlen.

Sagen er den anden af en række af såkaldte bellwether-sager, som kan danne præcedens for de cirka 18600 lignende sager, der lige nu ligger hos både føderale- og statsdomstole omkring Xarelto. J&J og Bayer vandt også den første bellwether-sag, mens den tredje er fastlagt til starten af august.

Bayer har via en meddelelse påpeget, at de to afgørelser "bekræfter både sikkerhed og effekt af Xarelto, og at dets FDA-godkendte indlægsseddel indeholder nøjagtige, forskningsbaserede oplysninger om fordel og risici ved dette livreddende lægemiddel."

Hos J&J fastslår man, at man vil fortsætte med at forsvare sig mod påstandene i retssagen.

Xarelto er Bayers bedst sælgende lægemiddel med et salg på 3,24 mia. dollars i 2016, mens det hos J&J kom ind på en tredjeplads med en omsætning på 2,5 mia. dollars. I Danmark omsatte Xarelto i 2016 for knap 188 mio. kr.

Også konkurrenterne Bristol-Myers Squibb og Pfizer står over for 130 lignende søgsmål om risikoen ved forblødning med blockbusteren Eliquis.

Boehringer Ingelheim har forliget 4000 lignede sager tilbage i 2014 for 650 mio. dollars i forbindelse med deres lægemiddel Pradaxa.

 Bayers bedst sælgende lægemiddel igen på anklagebænken

 Bayer lægger en tredjedel til bundlinjen

 Ny medvind til Bayers blodfortynder  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier