MedWatch

Tidligere SSI-direktør: Finansminister var advaret

Finansministeriet var advaret om, at det ville være meget dyrt at frasælge vaccineproduktionen i Statens Seruminstitut. Det fortæller den tidligere direktør af SSI til Ingeniøren.

Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen

I et længere interview med Ingeniøren og HK Stat giver den tidligere direktør af Statens Seruminstitut, Niels Strandberg Pedersen, et indblik i forhandlingerne omkring frasalget af vaccineproduktionen. Og her fastslår han, at finansministeriet på en række møder var blevet gjort opmærksom på, at et frasalg ville blive særdeles dyrt.

Han mener, at det underskud som vaccineproduktionen kørte med, mens han var direktør, skyldtes finanslovsaftalen i 2011. Den medførte krav om højere rabatter, og gjorde, at produktionen ikke kunne blive ved med at løbe rundt. Det var også med til at sænke købsprisen så radikalt, som den blev.

”Ideen med at nedsætte priserne var en katastrofe. Det er almindelig sund fornuft at selskabsgøre den virksomhed, som skal sælges, og at separere it-systemer og regnskaber. Men man havde ikke klargjort SSI Diagnostica eller Vaccine, før de blev sat til salg. Det gik jo godt nok på SSI Diagnostica (der blev solgt for 250 millioner kroner, red.), men det var en katastrofe på vaccineproduktionen,” siger Niels Strandberg Pedersen.

Han understreger, at salget af vaccineproduktionen ikke var nogen dum ide, når man ikke ville bære merudgiften for en statsejet vaccineproduktion. Derudover ville det også have været dyrt at afskedige medarbejderne. Det er processen, den har været galt med, og at Finansministeriet har taget beslutninger uden at tage højde for faglig viden.

 Vaccinegiganter lurer på dansk udbud 

 Staten betalte milliardpris for salg af vaccineproduktionen

 Sammenbrud i statens vaccineproduktion kostede dyrt 

 Køber af dansk vaccineproduktion i leveringsproblemer 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier