MedWatch

Sammenbrud i statens vaccineproduktion kostede dyrt

Det har kostet et 152 mio. kr., at Statens Serum Institut før salget af sin vaccineproduktion ikke var i stand til at levere de forventede vacciner.

Produktionsvanskeligheder hos Statens Serum Instituts vaccineproduktion betød blandt andet, at Seruminstituttet måtte betale bod til internationale kunder. | Foto: Colourbox

Et sammenbrud i vaccineproduktionen på Statens Serum Institut har kostet dyrt i udbetaling af bod og erstatninger.

Det skriver Ingeniøren på baggrund af en opgørelse, som Statens Serum Institut har udarbejdet for Ingeniøren og HK Stat Bladet.

Sammenbruddet ramte blandt andet produktionen af tuberkulosevaccinen BCG til internationale kunder, ligesom også det danske børnevaccinationsprogram blev berørt,

Af opgørelsen fremgår det, at seruminstituttet således måtte betale overpris og brugte 97 mio. kr. på at hasteindkøbe vacciner til det danske vaccinationsprogram mens hensættelser og betaling af bod til internationale kunder, der stod uden vacciner, løb op i samlet 55 mio. kr.

Alt i alt bruge staten således 152 mio. kr. på betale udgifter forbundet med Seruminstituttets manglende vaccineproduktion.

Vicedirektør Ole Jensen understreger i et interview med Ingeniøren, at "mange ting kan gå galt i en biologisk produktion, også i langt højere grad end i for eksempel en kemisk lægemiddelproduktionen af piller."

Køber er løbet ind i problemer

Staten solgte med virkning fra januar 2017 den danske vaccineproduktion til AJ Vaccines for 15 mio. kr.

Imidlertid er også AJ Vaccines nu løbet ind i produktionsvanskeligheder.

Således har virksomheden meddelt, at det ikke kan levere 5-års boostervaccinen DiTekiPol til vaccinationsprogrammet til den aftalte tid. Vanskelighederne kommer kort før, at Statens Serum Institut sender produktionens af børnevacciner i udbud.

Køber af dansk vaccineproduktion i leveringsproblemer

Nyt vaccineudbud under opsejling 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier