Nedadvendt tommelfinger til AstraZenecas influenzaspray

Svensk-britiske AstraZenecas influenzaspray har ikke haft effekt de sidste tre år, derfor anbefaler et amerikansk sundhedsudvalg, at vaccinen ikke længere bruges i USA.
Foto: AstraZeneca/PR
Foto: AstraZeneca/PR

Det virkede rigtigt smart, da den kom på markedet: en influenzavaccine som næsespray, så man slap for et stik, men nu vender et amerikansk ekspertpanel tommelfingeren nedad til AstraZenecas produkt.

Det skriver The Wall Street Journal.

Sprayen, der sælges under navnet FluMist i USA (Fuenz i Europa) og som primært bruges til børn, har ikke kunnet beskytte dem mod influenza tre år i træk, lyder det fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Og sprayen virkede slet ikke mode den influenzastamme, der gjorde flest mennesker syge sidste år, mens den traditionelle influenzavaccine virkede nogenlunde godt.

”Vi kunne ikke finde beviser for, at sprayen er effektiv,” lyder det fra Joseph Bresee, influenzaekspert fra U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som præsenterede indledende studeresultater for landets føderal rådgivningsudvalg for immunisering.

Flumist har ellers været anset for at være den bedste vaccine i forhold til at beskytte børn mod influenza. For bare to år siden rådede myndighederne lægerne til at de skulle bruge Flumist til yngre børn, når det var muligt i stedet for den traditionelle vaccine. Flumist er lavet ud fra levende, men svag virus, mens traditionel vaccine er lavet ud fra død virus.

Immuniseringsudvalgt har nu stemt for at tilbagekalde sin blåstempling af FluMist baseret på inputtet fra CDC. Anbefalingerne fra udvalget vedtages normalt af regeringen, som så sender vejledninger ud til lægerne.

Alle influenzavacciner klarede det dårligt for to vintre siden, men data viser, at FluMist også gjorde det dårligt to andre sæsoner. I løbet af den forgangne vinter var influenzainjektionerne 50 pct. effektive mod den influenzastamme som gjorde flest mennesker syge, men FluMist virkede ikke overhovedet, sagde forskerne som har kigget på 2300 amerikanske børn.

Det er uklart, hvorfor sprayen ikke virker. Joseph Bresee sagde, at nogle mener, det kan have at gøre med det faktum, at man for nogle år siden fik fire influenzastammer med i vaccinen i stedet for de traditionelle tre. Måske betyder den ekstra stamme, at kroppens svar på en anden bliver svagere.

En talsmand for AstraZeneca siger, at selskabet nu evaluerer udvalgets anbefaling.

 AZ indgår vaccineaftale med Daiichi

 J&J tættere på universel influenzavaccine

 Farmagigant lancerer stikfri influenzavaccine i Danmark 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også