MedWatch

Farmagigant lancerer stikfri influenzavaccine i Danmark

Et stort medicinalselskab har sendt en influenzavaccine uden nålestik på det danske marked. Specielt børn er målgruppen.

Foto: AstraZeneca/PR

Det er de færreste, der bryder sig om at skulle til lægen og have et stik. Og slet ikke børn.

Det forsøger den svensk-britiske medicinalgigant AstraZeneca nu at imødekomme ved at lancere en influenzavaccine på det danske marked, som ikke kræver et stik i armen eller skulderen.

Vaccinen, der hedder Fuenz, leveres som en næsespray og virker et år ad gangen, oplyser AstraZenaca i en pressemeddelelse. Målgruppen for midlet er børn i alderen 2-17 år, både fordi vaccinen ikke er injicerbar, og fordi børn på linje med ældre er hårdest ramt af influenza.

”Børn er i større risiko for at blive syge på grund af influenza, fordi de endnu ikke har opbygget modstandskraft. Senere i livet har man opbygget en vis immunitet, fordi man typisk har været udsat for forskellige influenza-vira, og dermed har kroppen allerede et beredskab af anti-stoffer. Dertil kommer, at institutionsbørn generelt kan være i større risiko for at blive smittet i vinterhalvåret, fordi der ofte er mange børn tæt sammen indendøre,” siger overlæge på Børneafdelingen, Hvidovre Hospital, Bent Klug i pressemeddelelsen.

I USA siden 2003

Børn smitter desuden i en længere periode end voksne, og samtidig kan deres sygdomsforløb blive forlænget af følgesygdomme, som f.eks. mellemørebetændelse.

Fluenz er ifølge selskabet den første influenzavaccine, der gives som en næsespray - ét pust i hvert næsebor - og virker ved at efterligner det ’rigtige’ influenzavirus ved at trænge ind i kroppen på naturlig vis via luftvejene. Dermed danner den vaccinerede et immunforsvar, som kan bekæmpe influenzavirus, hvis man smittes bagefter.

Fluenz har været på markedet i USA siden 2003 og indgår fra 2014 i det engelske børnevaccinationsprogram.

 Universalvaccine mod influenza kan være på vej

 Kickstart til immunforsvaret

 Århusiansk vaccineselskab på kapitaljagt

 Hjertemedicin i kamp mod kræft og influenza 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier