Sydbank: Meget stærkt Lundbeck-regnskab

Et kvartal bedre end forventet med et bedre salg og færre omkostninger. Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra Sydbank af Lundbecks kvartalsregnskab.
Foto: Sydbank/PR
Foto: Sydbank/PR
AF RITZAU FINANS

Årets tre første måneder er gået bedre end forventet for medicinalselskabet Lundbeck, og onsdag morgen kunne selskabet fremvise et meget stærkt regnskab, der var præget af et bedre salg og færre omkostninger.

Det vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

"Det er et særdeles godt regnskab. Det er virkeligt stærkt, og vi ser, at mange nye midler og midler, der er blevet lanceret de senere år, virkeligt begynder at få en effekt og kompensere for de patentudløb, som Lundbeck har på tidligere nøgleprodukter. Spareplanen får også allerede nu en markant positiv effekt på indtjeningen, og indtjeningsgenoprejsningen ser ud til at gå hurtigere end ventet," siger han til Ritzau Finans umiddelbart efter regnskabsaflæggelsen.

Salget vokser pænt

Salget voksede i kvartalet med 6 pct., hvilket er højere end konsensus blandt analytikerne, viser data indsamlet af Ritzau Estimates. Ifølge Sydbanks analytiker er salget drevet af flere lægemidler, der har solgt bedre end ventet. Det drejer sig blandt andet om salget af Cipralex og Xenazine, der begge er løbet af patent.

"De leverer det til trods faktisk en rigtig god udvikling. Det er bedre end frygtet. Der er en generisk konkurrence, men den er endnu ikke så intens, at det for alvor presser salget," siger Søren Løntoft Hansen.

Søren Løntoft fremhæver desuden, at salget af Abilify Maintena udviklede sig pænt i særligt Europa og på nye markeder, og derudover var der en stærk udvikling i salget af Rexulti, der blev lanceret i sommeren 2015. Lundbecks antidepressiv Brintellix udviklede sig ligeledes positivt.

"Der er store forventninger til Brintellix, og det kommer en anelse bedre ud end ventet. Jeg noterer mig desuden, at udviklingen er en kende bedre i USA end forventet, og det skal vi ellers mange kvartaler tilbage for at finde."

Spareplan slår igennem

På omkostningssiden er der også positive nyheder i regnskabet, der viser, at spareplanen, der vil skære omkring 3 pct. af omkostningerne frem mod 2017, allerede har fået en positiv effekt på indtjeningen. Det vurderer Søren Løntoft Hansen, der fortæller, at det er sket hurtigere end ventet.

"Besparelsesprogrammet sparker virkeligt igennem og giver færre salgs- og distributionsomkostninger samt administrationsomkostninger end de forventninger, der lå i markedet. Væksten på toplinjen, som nye produkter med højere lønsomhed bidrager til, og den her spareplan slår igennem på indtjeningen, der lander markant bedre end ventet," siger han.

Helt konkret landede Lundbeck et driftsresultat (EBIT) på 483 mio. kr. mod ventet 283 mio. kr. blandt analytikerne og et underskud på 32 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

Den højere indtjening er også årsagen til, at Lundbeck allerede i første kvartal opjusterer sine forventninger til første kvartal. Senioranalytikeren havde ventet en opjustering i løbet af året, men han havde ikke regnet med, at den ville komme allerede nu.

"Historisk har Lundbeck været lidt konservativ og holdt igen, men med det her meget stærke kvartal kommer selskabet nok ikke uden om en opjustering. Den er samtidig langt bedre end ventet," siger Søren Løntoft Hansen.

Lundbeck venter nu en omsætning på 14,2-14,6 mia. kr. og et driftsoverskud på 1,3-1,5 mia. kr. i 2016.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også