Etisk råd siger nej til CRISPR i forhold til fosterceller

Et flertal i Etisk Råd er bange for at man kan skabe nye sygdomme, hvis man fjerner arvelige fra generne i befrugtede æg ved hjælp af genredigeringsteknikken, CRISPR.

CRISPR-teknikken, som kan bruges til at redigere i vores arvemasse, vinder frem med stormskridt, men i Danmark skal det ikke være tilladt at bruge teknikken på befrugtede æg.

Det mener et flertal i Etisk Råd.

”Det vil vare flere generationer, før vi kender langtidseffekterne af genmodificering. Den usikkerhed må vi leve med, når det drejer sig om behandling af syge mennesker. Men det behøver vi ikke gøre for det befrugtede æg. Hvis først vi tillader, at kommende forældre får ændret på deres børns genetiske egenskaber ved undfangelsen, kan det også blive svært at begrænse,” siger formand for Etisk Råd, Gorm Greisen, til Jyllands-Posten.

Etisk Råd præsenterer sit materiale om CRISPR-teknolgien i dag, og i rådet er 11 medlemmer mod teknikken, mens seks er mere positive. De understreger dog, at teknikken skal forfines og afprøves mere, før den kan tages i brug på fosterstadiet. 

 Prioritering i sundhedsvæsenet er vores største dilemma

 Etisk Råd anbefaler en ny samtykkemodel for adgang til sundhedsdata

 Ægceller og sædceller kan skabes af hud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også