MedWatch

Etisk Råd anbefaler en ny samtykkemodel for adgang til sundhedsdata

Forskning: Der er hårdt brug for mere åbenhed og kontrol, når danskernes personfølsomme sundhedsdata og vævsprøver udleveres fra registre og biobanker til forskere, fastslår rådet.

Vil du give tilladelse til, at forskellige forskere fremover altid kan få adgang til at bruge dine blodprøver og det væv, der er gemt fra forskellige biopsier, du har fået foretaget i årenes løb? Vil du hellere spørges fra gang til gang? Eller er det kun forskere indenfor bestemte forskningsområder, f.eks. kræftforskning, som må bruge dit væv uden først at indhente samtykke fra dig?

Den slags spørgsmål bør alle danskere fremover tage stilling til – både når det gælder forskeres brug af vores væv, sundhedsdata og journaloplysninger. Det mener et flertal af Det Etiske Råds medlemmer, som onsdag offentliggør en stribe anbefalinger til politikerne om, hvordan vi bedst sikrer borgernes personfølsomme sundhedsdata og samtidig sikrer, at forskerne kan forske i forebyggelse og behandlinger til glæde for os alle.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

Corona har udfordret og skærpet centrale dele af BII-konceptet

En central del af konceptet bag Bioinnovation Institute (BII) er den daglige gang i life science-kontorfælleskabet Cobis, hvor porteføljeselskaber har mulighed for at mødes uformelt med andre selskaber og potentielle investorer. Med corona hærgerende har det i lange perioder ikke været muligt, og det har udfordret konceptet, siger adm. direktør, Jens Nielsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier