Tyskland er den nye slagmark for medicinpriser

Den tyske regering kigger på ny lovgivning omkring prissætning og tilskud til lægemidler, og det ser ud til at kunne gøre Tyskland til den nye front i den fortsatte strid mellem myndigheder og selskaber om medicinomkostninger.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Tyskland, som er det største marked for lægemidler i Europa, rykker nærmere på ny lovgivning, som strammer reglerne for prissætning af medicin. Lovgivningen vil lægge låg på godtgørelse af nyligt godkendt medicin i det første år. Ændringerne kan føre til en ophedning af striden mellem selskaber og lovgivere på netop debatten om medicinpriser. Det skriver Bloomberg.

Prissætning af medicin har ellers tiltrukket sig mest opmærksomhed i USA over det seneste år, men i mellemtiden har flere virksomheder også haft besværligheder med de tyske myndigheder. De tæller blandt andre Novo Nordisk, der sløjfede lanceringen af Tresiba hos vores sydlige naboer, og Bayer, som stoppede salget af kræftmidlet Stivarga, da de tyske myndigheder afviste, at midlet skulle dækkes af sundhedsforsikringsselskaberne.

 Novo stopper Tresiba-salg i Tyskland

I Tyskland kan selskaberne frit vælge prisen for ny patentbeskyttet receptpligtig medicin i omkring et år efter lancering. De offentlige forsikringsselskaber, som dækker 90 pct. af den tyske befolkning, betaler regningen. I mellemtiden vurderer myndighederne, om produktet er bedre end det eksisterende på markedet, og på den baggrund bliver godtgørelse og rabatter fremlagt. Det skal sikre de tyske forbrugere hurtig adgang til nye og innovative lægemidler.

Det første udkast til den nye lovgivning skal efter planen ligge klar til sommer.

 Frankrig vil diskutere medicinpriser på G7

 Novo får igen en kold skulder i Tyskland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også