MW-indeks: Én højdespringer – og så de andre

Et enkelt selskab er stukket af fra alle de andre i denne uges MedWatch-indeks, der mest er præget af negative tendenser for de danske life science-aktier.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det har været en uge med både regnskaber og flere nyheder for de danske life science-virksomheder, men for denne uges vinder af MedWatch-indekset kan stigningen hverken forklares med det ene eller det andet.

Genanalyseselskabet Exiqon, der i en uge uden selskabspecifikke nyheder, er steget med 16,38 pct., kom med årsregnskab i starten af februar, hvor man for første gang kunne fremvise et overskud, og det kan muligvis være det stærke resultat, der har været medvirkende til at trække spor langt ind i marts.

 Exiqon-direktør: Vi har lukket døren til de røde tal 

Andenpladsen indtager BioPorto, som onsdag fremlagde årsregnskab med en øget omsætning fra 18,7 mio. kr. i 2014 til 20,4 mio. kr. i 2015, og med et forventet underskud på -10,7 mio. kr.

”Vi har i 2015 leveret på alle disse punkter, og samtidig succesfuldt gennemført en aktieemission samt lanceret The NGAL Test i Sydkorea, hvilket har medvirket til at øge omsætningen og styrke driftsresultatet i 2015. Efter årsskiftet har vi fulgt stærkt op med indgåelse af en vigtig distributionsaftale med Siemens Healthcare, den officielle etablering af et amerikansk datterselskab og en styrkelse af organisationen, så vi på alle parametre i dag står stærkere end nogensinde,” sagde Peter Mørch Eriksen, der er adm. direktør i BioPorto, i forbindelse med regnskabet.

Samtidig afventer man stadig en FDA-godkendelse af selskabets hovedprodukt NGAL-testen. BioPorto-aktien er i ugens løb steget med 3,04 pct.

 Bioporto rammer forventningerne og gør klar til vækst  

 "2016 er året, hvor vi skal vise, hvad vi kan"

 BioPorto ændrer i bestyrelsen

Rival genoptager produktion

Det danske allergiselskab ALK har siden slutningen af 2015 reddet på en bølge af heldige omstændigheder, idet selskabets franske rival Stallergenes Greer blev pålagt at stoppe produktionen på sin største fabrik. Det fik blandt andet ALK til at opruste på den franske medarbejderfront, og i forbindelse med årsregnskabet, der blev præsenteret i februar, meddelte man, at man venter, at basisforretningen vil vokse med 10 pct. organisk til en omsætning på omkring 2,6 mia. kr.

I sidste uge kom meldingen så om, at Stallergenes kan genoptage produktionen. Hos Handelsbanken peger man på, at det stadig kan tage et stykke tid før Stallergenes produktion er oppe i gear igen. Det danske allergiselskab, der i øvrigt stadig mangler en topchef, efter Jens Bager blev fyret, steg med 1,67 pct. i ugen.

 Bank ser fortsat opjustering trods fransk ALK-rivals comeback

 ALK-konkurrent genoptager produktionen

Både en ny direktør og en stærk slutspurt på 2015 blev det til hos Zealand Pharma, der onsdag fremlagde årsregnskab. Et særdeles solidt fjerde kvartal trak omsætningen for helåret markant op. Det var dog ikke nok til at redde helåret, der endte med et driftsunderskud steget fra 73,54 mio. kr. i 2014 til 81,33 mio. kr. Bundlinjen udviste et minus på 113,96 mio. kr. mod et underskud på 64,99 mio. kr. året før.

"Det har været et skelsættende år for Zealand Pharma – mest med højdepunkter. Vi har haft signifikant fremdrift inden for både vores udlicensierede portefølje, især med Sanofis registreringsansøgninger på Lyxumia og LixiLan til FDA, og vores egen portefølje, hvor vi har taget nye produkter ind," sagde adm. direktør Britt Melby Jensen i forbindelse med regnskabet.

Zealand Pharma kunne i ugen også fortælle om et nyt samarbejde med det tyske it-selskab BioSolveIT om at udvikle software til udviklingen af peptid-lægemidler. Hverken regnskab eller tysk samarbejde udløste dog klapsalver hos markedet, og Zealand Pharma kan kun lige holde sig på den grønne side med en stigning på 0,86 pct.

 Zealand-topchef: Fuld fart fremad 

 Slutspurt og ny direktør hos Zealand 

 Zealand Pharma indgår samarbejde med tysk selskab 

Gylden mulighed misset

Ti selskaber er endt i den røde ende af indekset, der spænder fra -0,38 pct. og ned til -8,05 pct., hvor man finder denne uges taber, Bavarian Nordic. Nedturen kan ikke forklares nærmere, da der ikke er kommet nogle selskabsspecifikke nyheder fra selskabet i ugens løb.

En gylden mulighed, som Coloplast missede. Sådan blev det beskrevet, da Coloplast i sidste uge blev forbigået i en amerikansk indkøbskontrakt, der kunne have givet adgang til en lang række amerikanske hospitaler. Markedet reagerede ved at sende aktien ned, og de er højst sandsynligt de efterveer, der kommer til udtryk i indekset, hvor Coloplast står ugens andetstørste fald på -4,83 pct.

 Coloplast daler efter misset amerikansk udbudskontrakt

 Coloplast-topchef: Har meget til gode i USA trods misset kontrakt

 Indkøbsaftaler åbner for nye stomikunder i USA

Også både Novo Nordisk og Chemometec har sneget sig om på den røde side med et fald på henholdsvis 3,56 pct. og 3,75 pct.

I ugen kom det frem, at en dommer ved den amerikanske handelskommission (ITC) hælder mod Baxalta i selskabets klage over Novo Nordisk i en patentstrid vedrørende et af det danske selskabs milliardhåb, Novoeight, til behandling af voksne og børn med hæmofili A.

"Tvisten står omkring brugen af proteiner i produktionsprocessen. Baxalta har nogle patenter vedrørende proteinfri produktionsproces til rekombinante proteiner. Vi er af den klare overbevisning, at vi ikke krænker de patenter. Det har vi så bedt en distriktsdomstol i USA om en tilkendegivelse, der kan understøtte vores tolkning af, hvad det vil sige, at noget er proteinfrit,” forklarede kommunikationschef hos Novo Nordisk, Mike Rulis, til MedWatch.

 Novo lider tilbageslag ved den amerikanske

Det danske celletællerselskab Chemometec, der kom med regnskab sidste uge, fik i ugens løb et rap over nallerne af den finansielle vagthund Finanstilsynet, da man fandt, at selskabet tilbage i maj sidste år ikke offentliggjorde vigtig viden hurtigt nok til markedet.

"Finanstilsynet skal henlede opmærksomheden på, at et børsnoteret selskab uanset størrelse skal overholde lovgivning, hvorfor Finanstilsynet gør Chemometec A/S opmærksom på, at det er vigtigt at prioritere og planlægge tilrettelæggelsen af selskabsmeddelelser, således at lovgivningen overholdes. Det anbefales at have et beredskab klar op til eventuelle offentliggørelser af intern viden," lød Finanstilsynet i påtalen til Chemometec.

 Dansk børsdarling får hug af vagthund 

 

Du kan se grafikken i din browser uden log-in via dette link.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også