MedWatch

Lundbeck-rival får stryg på børsen efter flop med antidepressiv

Fejlslagne studier med et nyt antidepressiv sendte torsdag medicinalselskabet Alkermes til bunds på det amerikanske aktiemarked.

Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag

Alkemer, der har hovedkvarter i Irland og er noteret på Nasdaq-børsen, dykkede med 44 pct. på Wall Street, efter at det stod klart, at de første to af i alt tre afsluttende fase 3 studier med antidepressivet ikke faldt ud, som Alkermes havde håbet.

Det ene af studierne tenderede dog mod at nå det primære endemål for studiet. Falder det sidste fase 3 studie ud, som Alkermes håber, vil selskabet derfor bede om et møde med den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, for at diskutere, hvad der videre skal ske, for at få antidepressivet på markedet. Det fremgår af en meddelelse fra Alkermes.

Selv om selskabet altså signalerer håb for lægemiddelkandidaten, der foreløbigt går under navnet ALKS 5461, er omverdenen dog langt mere skeptisk.

"Vi mener, at de mislykkede studier er et væsentligt tilbageskridt i udviklingen af selskabet," skrev analytiker i finanshuset Guggenheim Partners William Tanner i et notat ifølge Reuters.

Koster tid

Hos storbanken JPMorgan blev anbefalingen sænket til "neutral" fra "overvægt", og Moody's Investors Service ændrede udsigterne for kreditvurderingen af Alkermes til "negative" fra "stabile", hvilket er første skridt mod en sænkning.

"Udsigterne er ændret til negative efter de skuffende kliniske studieresultater for ALKS 5461 - et antidepressiv under udvikling og et af de betydningsfulde produkter i Alkermes' sene pipeline," begrundede Moody's i meddelelsen.

Kreditvurderingsinstituttet pegede desuden på, at resultaterne som minimum vil koste Alkermes tid, ligesom det øger selskabets afhængighed af det sidste studie.

Der var da også store forhåbninger til Alkermes' nye antidepressiv, der byggede på en ny virkningsmekanisme og havde opnået "fast track"-status hos den amerikanske lægemiddelstyrelse.

Alkermes er blandt danske Lundbecks rivaler, idet selskabet for nyligt lancerede en konkurrent til Lundbecks langtidsvirkende skizofrenimiddel, Abilify Maintena, på det amerikanske marked.

Alkermes satser på MS-middel - klar med ansøgning om et par år 

Alkermes får udsat FDA-afgørelse på skizofreni-middel

Lundbeck-rival får genvej til markedet 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier