Lundbeck-optakt: De røde tal fortsætter

Lundbeck vil formentlig levere røde tal, når der onsdag fremlægges regnskab for første kvartal 2015. Receptudskrivningerne på et af de store håb har dog indtil videre skuffet.
Foto: Lundbeck, PR
Foto: Lundbeck, PR
AF RITZAU FINANS

Kopikonkurrence trækker stadig dybe spor i Lundbecks regnskaber, og første kvartal bliver ingen undtagelse. Analytikere, som Ritzau Estimates hentet estimater fra op til regnskabet, venter et underskud for perioden på 74 mio. kr. efter skat. Toplinjen ventes trods valutamedvind at bakke med lige over 10 pct. til 3217 mio. kr., og hele 80 pct. af Lundbecks ordinære driftsresultat ventes at være visket bort, så kerneresultatet falder til 183 mio. kr. fra 729 mio. kr.

Salget af Lundbecks største lægemiddel, antidepressivet Cipralex, vil som følge af patentudløb være mere end halveret til 740 mio. kr. fra 1545 mio. kr. i første kvartal sidste år, og selv om salget af en række af Lundbecks nyere produkter vokser hastigt, sker det ikke hurtigt nok til at lukke indtjeningshullet.

"Det er et regnskab, hvor Lundbeck atter rammes af patentudløb. Det har været tilfældet igennem et stykke tid, og det fortsætter altså. Men det er et tvedelt billede, hvor de gamle produkter klarer sig rigtigt skidt, mens mange af de nye produkter, klarer sig godt, men stadig er for små til rigtigt at ændre noget," siger analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Han peger på, at det væsentlige spørgsmål, som markedet stiller sig, ikke så meget er udviklingen i de enkelte kvartaler, men hvornår vendingen kommer, så Lundbeck atter kan præstere vækst.

"2016 er nu skudt til hjørne, og spørgsmålet er så, om det bliver i 2017," siger han.

Konsensus ifølge Ritzau Estimates er et fald i omsætning på 0,8 pct. i år samt yderligere 1,3 pct. i 2016, hvorefter analytikerne har sat næsen op efter en salgsvækst på næsten 12 pct. i 2017. Bundlinjen ventes at vise et underskud på 822 mio. kr. i år, et tab på 455 mio. kr. i 2016, hvorefter Lundbeck først i 2017 vender tilbage i plus med et overskud på 475 mio. kr.

Blandt de lægemidler, der skal vende skuden for Lundbeck, er antidepressivet Brintellix, som Lundbeck spår et topsalg på 1-2 mia. dollar. Men også i denne del af forretningen går det lidt trægt, mener Michael Friis Jørgensen.

"Receptdata har absolut ikke vist den udvikling, som Lundbeck kunne håbe. Man måler sig op mod lanceringen af Viibryd (antidepressiv fra Actavis, red:) men der er ikke tegn på, at man når samme niveau," vurderer Alm. Brand-analytikeren.

Også hos Sydbank hæfter man sig ved, at receptudskrivningen for Brintellix i USA fortsat ligger under niveauet for Viibryd, da det havde været lanceret i godt fem kvartaler. Dog vurderes det, at Brintellix ser ud til langsomt at nærme sig Viibryd.

"Men det ligger stadigvæk lavere end Viibryd, og det skaber måske lidt usikkerhed om salgspotentialet for midlet," siger analytiker Søren Løntoft Hansen.

Fremadrettet kan Lundbeck dog stadig lykkes, eksempelvis hvis de amerikanske lægemiddelmyndigheder ligesom sine europæiske kollegaer giver lov til at opdatere indlægssedlen for Brintellix med positive data, der viser, at Brintellix har effekt på kognitive funktioner såsom at koncentrere sig og fokusere.

Det vil i givet fald give Lundbeck og partneren Takeda et væsentligt salgsargument i forhold til konkurrenterne.

Markedet ser desuden frem mod lanceringen af skizofrenimidlet Brexpiprazol i USA, hvor Lundbeck håber at få godkendelsen i hus senere i år. Også dette lægemiddel er væsentligt i forhold til at få genskabt væksten. Lundbeck har tidligere indikeret et salgspotentiale på over 5 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også