Fire ud af fem læger bekymret for deres omdømme

Jyllands-Postens afdækning af en lang række lægers misbrug af forskningsmidler har sat dybe spor hos lægerne.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Fire ud af fem læger mener, at deres omdømme er blevet dårligere. Det skyldes ifølge en undersøgelse fra Lægeforeningen blandt andet de mange sager omkring misbrug af forskningsmidler, som Jyllands-Postens Cavling-vinder Morten Pihl har skrevet.

Lægeforeningen ønsker blandt andet mere klare regler for brugen af forskningsmidlerne.

”Det er foruroligende resultater, som vi er nødt til at reagere på. Der har været en del sager om svindel med forskningsmidler og læger, som har behandlet patienter uforsvarligt, og selv om de ikke er mange i antal, så smitter de af på alle læger," udtaler Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse fra foreningen.

”Ingen bør være i tvivl om, at man ikke må købe kunst til sit hjem eller invitere sin ægtefælle med til udlandet for forskningspenge. Det er helt åbenbart. Men Rigsrevisionen har også vist, at regionerne administrerer forskningskonti stærkt kritisabelt. Det øger risikoen for, at læger kommer i uføre, og det bør der rettes op på med krystalklare regler," påpeger Mads Koch Hansen.

Morten Pihls artikelserie i Jyllands-Posten gav ham Cavling-prisen, fordi den havde givet offentligheden et indblik i et normalt særdeles lukket miljø, hvor læger har brugt forskningsmidler til alt andet end forskning.

Historierne har fået Rigshospitalet til at politianmelde fem overlæger for svindel, og affødt en landsdækkende undersøgelse fra Rigsrevisionen, om hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler.

Undersøgelsen er foretaget af Gallup for Lægeforeningen blandt 900 læger. 85 pct. af lægerne mener dog fortsat, at deres omdømme generelt er godt. Lægeforeningen skal på sit repræsentantskabsmøde i dag den 24. april samt den 25. april diskutere, om foreningen skal stramme sine etiske og kollegiale regler.

 Hov, hvem skal have 133 flasker vin til 22.776 kr.?

 Statsrevisorerne: Hospitaler har "en særegen, afvigende forvaltningskultur" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også