MedWatch

Så meget har Novo tjent med Rebien som topchef

Novo Nordisk har med Lars Rebien Sørensen i spidsen overgået sig selv 14 år i træk, når det gælder indtjeningen.

Foto: Carsten Bundgaard

Det kan godt være, at Lars Rebien Sørensens start som topchef for Novo Nordisk var svær, og at han helt i starten måtte opleve, at selskabet blev beskrevet som nazi-svin af forfatter Carsten Jensen.

Men siden den adm. direktør, der bl.a. er kåret som verdens sjettebedste topleder af Harvard Business Review, overtog styringen af Novo Nordisk i november 2000, har udviklingen i den danske diabeteskæmpe kun gået én vej: Opad. Og bundlinjen har fulgt med.

Det viser en gennemgang, som MedWatch har foretaget af årsregnskaberne fra 2001 og frem til og med 2014. Alt i alt har selskabet i disse 14 år på bundlinjen efter skat tjent svimlende 163,529 mia. kr.

Og bundlinjen boomer i disse år. Sidste års indtjening alene var med sine 26,481 mia. kr. således større end de fem første år under Lars Rebien Sørensens lederskab. Her landede den samlede indtjening på i alt 23,446 mia. kr.

Til sammenligning har Lundbeck i de 14 år leveret et overskud efter skat på 20,573 mia. kr. Et overskud, der faktisk er marginalt højere, hvis man fjerner resultatet for 2014, hvor Lundbeck, som den eneste gang i den omtalte periode, leverede røde tal på bundlinjen. Underskuddet i Lundbeck landede i 2014 på 153 mio. kr.

Mange produkter

Under Lars Rebien Sørensens ledelse har Novo Nordisk fået godkendt og markedsført en længere række af diabetesmidler, der hver især har bidraget til den bugnende bundlinje.

Mest opmærksomhed samler sig om Victoza og Levemir, der blev godkendt i EU i hhv. 2009 og 2004, og som alene i 2014 omsatte for hhv. 13,43 mia. kr. og 14,22 mia. kr.

Men faktisk har to andre, ældre insulinprodukter, der blev godkendt lige op til Lars Rebien Sørensen blev udnævnt som topchef for Novo Nordisk, som vi kender selskabet i dag, også sørget for, at Rebien kunne smile, når han skulle præsentere årsregnskaber for omverden.

Det er NovoRapid og NovoMix, som blev godkendt i EU i hhv. september 1999 og august 2000. Alene sidste år omsatte de to midler for hhv. 17,45 mia. kr. og 9,87 mia. kr. Det gør NovoRapid til Novo Nordisks mest solgte produkt i det kalenderår. Hvilket det i øvrigt også var i både 2013, 2012, 2011 og 2010. I de fem år har midlet i alt omsat for 74,69 mia. kr.

Det ser endvidere ikke ud til, at væksten i de mange milliarder, der triller ind på kistebunden hos den danske diabetesgigant stopper lige foreløbig. I hvert fald meldte selskabet i forbindelse med præsentationen af årsregnskabet for 2014 i slutningen af januar, at man forventede, at resultatet før skat i 2015 ville stige med 16 pct. Hvis væksten er den samme, efter at skatten er betalt, kommer bundlinjen for første gang over 30 mia. kr.

Bruger du MedWatch-app'en - se grafen her.

 

 

Det vil Rebien opnå før afsked

Rebien: ”We can’t wait”

Rebien blander sig med verdenseliten

Novo Nordisk tjente 26,5 mia. kr.

Rebien løber med sejren i CEO-analyse

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier