Formand: Kurven er knækket i biotekbranchen

Billedet kan være vendt for den danske biotekbranche, der igennem krisen har manglet investorer, mener formand for Pharma Danmark Antje Marquardsen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af LOUISE EGHOLM BURCHARTH

Kurven for danske biotekvirksomheder tyder på at være knækket, mener formand for Pharma Danmark Antje Marquardsen.

”Måske skal investorerne til for alvor igen at få øjnene op for potentialet i danske biotekinvesteringer. Dansk biotek har nemlig i de seneste par år kunnet notere sig adskillige succeser," udtaler hun i lederen fra februars nummer af fagforeningens magasin Pharma.

Antje Marquardsen baserer blandt andet sin udtalelse på schweiziske Roches opkøb af Santaris i 2014 og Abbotts køb af aarhusianske Action Pharma i 2012.

Derudover henviser hun til en rapport fra Vækstfonden, som MedWatch tidligere har skrevet om, hvori biotekbranchens investeringsmæssige meritter også understreges. Over en 25-årig periode fra 1998 til 2013 har fonden tjent sine investeringer i biotek to gange ind.  

Enorm binding

På trods af de opmuntrende tal, oplever de danske biotekvirksomheder stadig udfordringer med at indhente kapital, især de små og nystartede virksomheder. Adm. direktør for Vækstfonden Christian Motzfeldt erkender da også, at kapitalbindingen og den lange tidshorisont er en udfordring.

”Vi erkender, at det ikke alene er afkastet, der for mange investorer har været en bekymring. Det har også været tidsbindingen og den enorme kapitalbinding. Hvis ikke man har en fond, der har en ganske særlig tålmodighed, et betydeligt kapitalgrundlag og en knap så skarp bagkant, så er biotek et meget vanskeligt område at investere i," har han tidligere sagt til MedWatch.

Pensionskæmperne

Adm. direktør for Novo A/S Eivind Kolding opfordrer på den baggrund også pensionskasserne til at gå mere aktivt ind i biotekinvesteringer, da de i højere grad har muligheden for at tænke i langsigtede investeringer.

”Vi har en række fonde, der er meget aktive inden for biotek. Det vil dog også være nødvendigt, at vi ser flere investorer på banen, og i den sammenhæng vil det være rigtig godt, hvis vi kunne få pensionskasserne herhjemme til at investere i venturevirksomheder," har han tidligere sagt til MedWatch.

Til det lød svaret fra en af pensionskasserne, Sampension, at man bestemt gerne ville investere i dansk life science, men at man ikke ville gøre det, blot fordi det er dansk, og at området er meget svært at vurdere.

”Vi udelukker ikke at gå ind i noget, der er dansk, men vi går ikke ind i noget, bare fordi det er dansk. Vi har et internationalt udsyn. Der ligger nemt i det, at det er life science, venture og dansk, nogle faldgruber, nemlig at det lyder rigtig samfundsnyttigt, pænt osv. Men det er ikke, derfor vi investerer. Vi investerer for at få et højt afkast til vores pensionister. Hvis vi kan investere i life science venture i Danmark, i Sverige eller andre steder, så gør vi gerne det, men vi går til det med et kritisk sind, fordi det er svært,” sagde investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen dengang.

 ”De, der ikke kan tjene penge nu, kommer aldrig til det”

 Sådan har Vækstfondens biotekinvesteringer klaret sig

 Pensionskasser: Vi investerer gerne i life science, men…

 Novo-chef vil have pensionskasser på banen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også