IRF i skarp kritik af Lundbecks milliardhåb

Institut for Rationel Farmakoterapi mener ikke, at Lundbeck har stærkte nok data for milliardhåbet Brintellix til, at midlet bør være førstelinjebehandling i Danmark. Og så er lægemidlet for dyrt. Lundbeck er direkte uenig.
Foto: Lundbeck, PR
Foto: Lundbeck, PR

"Den antidepressive effekt af vortioxetin (Brintellix, red.) er i flere studier ikke bedre end placebo og i de studer hvor der fandtes statistisk signifikans, var tillægseffekten af vortioxetin ift. placebo beskeden." Så kontant er meldingen fra Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) i en meddelelse, hvor man slår fast, at Brintellix ikke skal være førstevalg. Årsagen er, at data ikke er stærke nok, og medicinen i øvrigt er for dyr.

"Vi er direkte uenig i den vurdering. Og vi mener, at det er en succes, når ni ud af 12 referer til positive effektstudier. Det mener IRF ikke. Det er så deres subjektive vurdering," siger Thomas Klee, landechef for Lundbeck Danmark, til Børsen.

I den sammenhæng hører det dog med til historien, at Lundbeck selv aldrig selv har set Brintellix som førstevalg, men derimod som en attraktiv behandlingsmulighed som anden, tredje eller sågar fjerdelinjebehandling. Lige præcis når det gælder depressionsmidler er det ikke altafgørende, om et lægemiddel bliver førstelinjebehandling. Det skyldes, at kun omkring en tredjedel af alle patienter responderer ordentligt på den første behandling med antidepressiver, som de tilbydes.

Kigger man på salget indtil videre, så er det dog heller ikke munter læsning for Lundbeck, selvom troen på Brintellix fortsat er intakt.

 Bag Brintellix står Benny Bang

”Det er rigtigt, at det tager længere tid at lancere lægemidler i USA i dag, uanset hvilket lægemiddel der er tale om. Markedet har ændret sig, og jeg har også været der i 2001 og 2002. Tager man forskellene på markedet med i betragtningen, så er lanceringen af Brintellix gået rigtig godt. Vi har tre fantastiske studier, der viser forbedring af de kognitive evner med Brintellix, og det er klart, at vi skal kunne markedsføre lægemidlet med de forbedringer, hvis der virkelig skal turbo på salget. Det arbejder vi på,” sagde Ulf Wiinberg, daværende adm. direktør i Lundbeck, til MedWatch i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for tredje kvartal 2014.

 Fremgang i salget af Lundbecks milliardhåb

IRF har tidligere været efter Novo Nordisk. Det skete tilbage i 2013, hvor man gav diabetesmidlet Tresiba en tur i overhalingsbanen, ligesom IRF heller ikke har været imponeret af Lundbecks alkoholpille Selincro.

 IRF uimponeret af Lundbeck og Novo 

 Novo til IRF: Misvisende Tresiba-vurdering

 IRF afgiver hård dom over Tresiba 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også