Danskerne giver kun iværksættere én chance

En ny meningsmåling afslører, at danskerne ikke er meget for at investere i en iværksætter, der har et fejlslagent projekt bag sig. Vækstfonden vurderer, at professionelle investorer har en anden holdning.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvis du er gået ned én gang med en virksomhed, kæmper dig op igen og skal hente nye, risikovillige penge, er erfaringen fra den første virksomhed kun en fordel. Man begår ikke den samme brøler to gange – og lærer af sine fejl.

Det er, lidt forenklet udtrykt, en af de historier, der typisk fortælles fra iværksætternes højborg, USA – og ikke mindst fra Silicon Valley, udklækningsanstalten for vindere inden for også life science.

Men sådan er det ikke i Danmark.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for MedWatch som led i en bredere måling af jantelov og iværksætteri.

Wilke har på basis af internet- og telefoninterviews stillet følgende spørgsmål til 1000 danskere:

Ville du investere dine penge i et lovende iværksætterprojekt, selv om iværksætteren bag er gået ned med et tidligere firma?

Nej, lyder det klare svar fra mere end to ud af tre af de adspurgte danskere, mere præcist 66.8 procent. Kun 13,4 pct. svarer ja, mens omkring hver femte ikke ved, hvad de skal svare på det spørgsmål.

En af de danske fonde, der har meget stor erfaring med investeringer og långivning til danske iværksættere er Vækstfonden, der også for nyligt offentliggjorde Iværksætteranalyse 2014. MedWatch har talt med analysechef Ditte Rude Moncur om svaret i MedWatchs meningsmåling.

Er det en overraskelse for dig?

"Nej, men vi har jo talt om det så længe, at vi burde være kommet videre. Men vi har desværre ikke den kultur i Danmark endnu. En kultur, der gør, at man har forståelse for, at det kan være en god ting at have lukket et selskab ned, fordi noget ikke lykkedes. At man er blevet den erfaring rigere. Og det er jo det, analyserne viser, at det kan være en fordel at have prøvet det nogle gange. At det ofte er det, der skal til – også at have nogle fejlslagne projekter bag sig.

Men jeg tror, at når du spørger til folks egne penge, hvad de vil sætte deres penge i, så bliver det hurtigt følsomt, og så har vi stadig en kultur, at vi ikke accepterer fejltagelser. Det er i hvert fald det, vi hører."

Når det gælder de professionelle investorer, tror analysechefen, at billedet vil se anderledes ud.

"De har en helt anden forståelse, og særlig dem, der beskæftiger med højteknologiske virksomheder, hvor der er så meget, der skal gå op i en højere enhed for, at man lykkes med en sådan virksomhed. Såsom, at man skal ramme markedet på det helt rigtige tidspunkt med den helt rigtige teknologi. Man kan være en rigtig dygtig iværksætter, men alligevel ikke slå igennem. Selvfølgelig kigger professionelle investorer også på track record, men et fejlprojekt bag sig behøver ikke være en dårlig ting.

Hvordan ser I selv i Vækstfonden på det spørgsmål?

"Når vi laver due dilligence, kigger vi på rigtig mange ting, og netop iværksætterteamets kompetencer, er noget, som vi lægger rigtig meget vægt på udover produkt, teknologi og forretningsplan i det hele taget. Jeg vil tro, at vi fokuserer på, hvordan en iværksætter kommer til at klare sig fremadrettet, og jeg tror ikke, at fejltagelser kommer til at veje negativt."

MedWatch sætter på et morgenmøde i morgen fredag fokus på biotek-personligheders op-og nedture, jantelov og iværksætteri i Danmark.

 

”De, der ikke kan tjene penge nu, kommer aldrig til det” 

Investeringsfond får millioner til iværksættere

Forward Pharma potentielt gigantguldæg for Vækstfonden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også