GSK topper på ny 'god samvittigheds'-liste

Det britiske medicinalselskab topper for fjerde gang i træk nonprofit-organisations liste over verdens 20 førende medicinalvirksomheder, der er rangeret efter, hvor gode de er til at sikre verdens fattigste mennesker adgang til sundhed og medicin. Novo rykker frem på listen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det kan godt være britiske GlaxoSmithKline har haft problemer med korruptionsskandaler i Kina og i Mellemøsten, men koncernen ser ud til at kunne pudse glorien, når det kommer til at sikre verdens fattigste mennesker adgang til sundhed og medicin.

For ligesom i 2008, 2010 og 2012 så topper selskabet i 2014 listen over verdens 20 førende medicinalvirksomheder, når det kommer til netop dette aspekt.

Ranglisten er udformet på baggrund af data indhentet fra 103 udviklingslande, og bag den står den internationale nonprofit-organisation Access To Medicine.

Det skal dog så også nævnes, at GSK's korruptionssager blev offentlig kendte, efter at analyseperioden for denne opgørelse udløb.

Novo rykker op

Novo Nordisk fortsætter med at forbedre sin placering på listen. Forrige år tog man et mindre hop fra 8. til 6. pladsen, og denne gang befinder selskabet sig helt oppe på en andenplads.

Sanofi og Merck & Co. derimod falder tilbage. Det franske selskab fra en tredjeplads til en 8. plads og Merck fra en fjerdeplads til 7. plads.

Ifølge nonprofit-organisationen bag ranglisten er der både fremskridt og tilbageskridt i forhold til industriens fokus på at sikre de fattigste mennesker i verden adgang til medicin.

Industrien er blevet mere opmærksom på de socioøkonomiske faktorer og differentierer i stigende grad priserne. Siden 2012 har antallet af produkter i pipeline, der er relevante for udviklingslandene, vokset med 47. Flere virksomheder eksperimenterer med innovative access-orienterede forretningsmodeller. Og endelige yder selskaberne flere licenser til udviklingslandenes virksomheder til at fremstille og distribuere generiske versioner af deres medicin.

Men næsten alle virksomheder, 18 ud af 20, har været genstand for forlig eller domme vedrørende brud på etisk markedsføring, bestikkelse, korruption eller brud konkurrencelovgivningen i de sidste to år. Og virksomhederne er fortsat konservative i deres afsløring af, hvor patenter er aktive og hvornår de vil udløbe - oplysninger, som er meget nyttige for indkøbere og generiske producenter.

 

 Britisk medicinkæmpe investerer i Afrika

 GSK bedst til at sikre fattige mennesker medicin

 Novo Nordisk sender ansatte til Afrika 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også