Innovationsfonden uddeler 90 mio. til forskning

Innovationsfonden har netop uddelt 90 mio. til forskningsprojekter med fokus på hjernesygdomme, kritisk syge på intensivafdelingerne og kræftpatienter.

Det er fire store forskningsprojekter med fokus på bedre hjerne-, kræft- og intensivbehandling, der kommer til at dele Innovationsfondens 90 mio. kroner. Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Den største pulje går til et helt nyt forskningscenter, der skal sikre, at de meste syge patienter får den bedste behandling.

”Det store dilemma er, at nogle af behandlingerne i dag har potentialet til direkte at skade patienterne,” siger professor Anders Perner, der skal lede centret, der er placeret på Rigshospitalet samt universitetssygehusene i Aarhus og Aalborg.

Der er søgt om 20 gange flere projekter, end Innovationsfonden økonomisk har kunnet efterkomme.

De fire, der slap gennem nåleøjet, er:

Bedre behandling til kritisk syge på intensivafdelinger (36 mio. kr.)

Den behandling, kritisk syge på landets intensivafdelinger modtager, er i mange tilfælde ikke afprøvet til bedste standard. Mere end hver fjerde af dem, der bliver akut indlagt på en intensivafdeling, dør. Det tal skal ned, og derfor bevilger Innovationsfonden i dag 36 millioner til et nyt dansk forskningscenter, placeret på Rigshospitalet samt universitetssygehusene i Aarhus og Aalborg. Foruden de danske forskere deltager også læger fra 30 danske og internationale intensivafdelinger, primært fra Skandinavien og Australien.

Omprogrammering af hudceller til nerveceller i kampen mod demens (24 mio. kr.)

I BrainStem vil forskerne dirigere stamceller til at udvikle sig til nerveceller. De syge nerveceller vil blive brugt til at studere, hvilke sygdomsprocesser, som fører til, at nervecellerne ikke længere fungerer normalt hos demente. De syge nerveceller vil også blive brugt til at afprøve ny medicin, og endelig er det planen at bruge de syge nerveceller til at stille tidligere og mere præcise diagnoser af demenssygdomme.

Udvikling af nye behandlinger af hjernesygdomme (16 mio. kr.)

Sygdomme i hjernen, herunder psykiske sygdomme, udgør en af de største belastninger blandt alle sygdomme for såvel det enkelte menneske og samfundet. Et nyt center, NeuroPharm, under Rigshospitalet og Københavns Universitet skal udvikle og anvende nye metoder til at forudsige behandlingseffekter hos mennesker med hjernesygdomme. I første omgang skal det undersøge effekterne af kendte lægemidler hos patienter med depression eller migræne, og på sigt er målet at anvende metoderne til vurdering af nye behandlingsformer.

En ny metode til bedre diagnostik af kræft - Hyper-PET (14 mio. kr.)

Ved at tage det bedste fra PET skanning og kombinere det med avanceret MR teknik vil forskerne nu skabe en ny metode, hyperPET, der bedre kan karakterisere den enkelte kræftpatients sygdom. Dette præcise fingeraftryk af sygdommen kan bruges til at skræddersy behandling, så den virker bedre. Udover en bedre karakteristik af tumorer løser metoden også den udfordring, at PET udført med sukkerstoffet FDG, ikke kan anvendes i visse hyppigt forekommende cancerformer som f.eks. prostatakræft. Rigshospitalet og København Universitet står bag projektet.

 Millioner til sundhedsforskning

 Millionpulje til telemedicinsk afprøvning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også