EU giver håb til afvist milliardmiddel

Den rådgivende komité under Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, anbefaler godkendelse af AstraZenecas lægemiddel for kræft i æggestokken, der i sommer blev afvist af FDA.
MAZ PLECHINGER

AstraZeneca forventer at skabe en blockbuster med lægemiddelkandidaten olaparib. Lægemiddelkandidaten, der fungerer ved at blokere såkaldte PARP-proteiner, der reparerer DNA - deriblandt tumorcellernes - er i kliniske forsøg for kræft i både bryst, mave og æggestokke, og sidstnævnte har nu fået en foreløbig blåstempling. Det er komiteen for medicinprodukter til menneskebrug (CHMP) under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der anbefaler godkendelsen af lægemidlet, der kommer til at gå under navnet Lynparza.

Den svensk/britiske medicinalkæmpe fortalte tidligere i år, at forventningen til olaparib var et årligt salg på 2 mia. dollar (11,7 mia. kr.). Den ambition blev dog lettere forpustet i sommer, hvor FDA med stemmerne 11-2 afviste, at de daværende data var solide nok til en godkendelse for behandling af kræft i æggestokkene. Det er det samme data, der nu er på vej til at blive godkendt i EU. Typisk bliver EMA's anbefalinger implementeret i medlemslandene inden for tre måneder, skriver Fiercebiotech.

Den positive historie falder på et tørt sted for AstraZeneca. Ikke kun på grund af den amerikanske afvisning af midlet, men også i det større billede, som symbol på at selskabet fortsat kan stå på egne ben. I maj blev et opkøbstilbud fra Pfizer på monstrøse 117 mia. dollar (686 mia. kr.) afvist, mens halvårsregnskabet viste et fald i overskuddet på 31,3 pct ebit. Tidligere på måneden droppede selskabet sin partner på Alzheimers-området, Targacept.

Samtidig er det også en personlig succes for adm. direktør Pascal Soirot. Foruden at det kan barsle et skridt henimod hans ambitiøse plan om at hæve AstraZenecas omsætning med mere end to tredjedele over det kommende årti, så er olaparib også selve symbolet på franskmandens ledelse. Den forrige ledelse havde egentligt droppet lægemidlet på grund af manglende resultater, men da Pascal Soirot kom til i 2012 omstødte han egenhændigt den beslutning.

 AstraZeneca dropper fiasko-partner

 Big pharma presset på toplinjen i første halvår

 FDA-panel udløser stor AZ-skuffelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også