Nordea: Ebola-aftale kan føre til flere Bavarian-aftaler

Onsdagens store Ebola-aftale med Janssen kan ifølge Nordea-analytiker Michael Novod føre til yderligere partnerskaber inden for andre sygdomsområder.
Foto: Bavarian Nordic
Foto: Bavarian Nordic
Af Ritzau Finans

Det er en ekstremt vigtig aftale, Bavarian Nordic har formået at indgå med den amerikanske medicinalkæmpe Johnson & Johnsons datterselskab Janssen. Alene forudbetalinger, salg af nye aktier og vaccinesalg løber op i omkring 15 pct. af Bavarians markedsværdi, inden aftalen var kendt, og samtidig kommer den på et for Bavarian særdeles godt tidspunkt, da selskabets vaccinefabrik i Kvistgård har ledig kapacitet. Det vurderer Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod over for Ritzau Finans.

Ifølge aftalen investerer Johnson & Johnson 251 mio. kr. i Bavarian Nordic via tegning af nye aktier, svarende til op til 6,4 pct. af den eksisterende aktiekapital. Janssen betaler også 25 mio. dollar i forudbetaling for licensrettigheder til ebola-vaccinen, og har forudbestilt 1 mio. doser som ventes leveret i 2015. Prisen på de 1 mio. doser er aftalt til 99,3 mio. dollar, hvoraf de første 70,8 mio. dollar falder som forudbetaling.

God timing

"Det er ekstremt vigtigt. Det kommer med en meget god timing, da Bavarian ikke skal producere så meget koppevaccine næste år, så der er plads til at producere ebolavaccine i stedet," siger analytiker i Nordea Michael Novod til Ritzau Finans.

Han ser Janssen som en fantastisk partner baseret på de erfaringer Genmab har med Janssen i forhold til udviklingen af kræftmidlet Daratumumab. Samtidig er Janssens interesse en blåstempling af Bavarians teknologi-platform MVA-BN, der stimulerer immunforsvaret.

"Det er en validering af den platform, og jeg tror også, at det vil give mulighed for yderligere partnerskaber til MVA mod andre sygdomstargets," siger Michael Novod.

Et sidste meget positivt element for Bavarian er set med Nordea-analytikerens øjne, at aftalen giver Bavarian det nødvendige kapitalberedskab til, at selskabet kan investere i sin pipeline.

Sikkerhed

På aktiemarkedet stiger Bavarian med 18 pct. til 177 kr. Udover, at aftalen ifølge Michael Novods beregninger, stort set netop har den værdi, handler den positive modtagelse formentlig også om, at kun få i markedet har tillagt ebola-forskningen værdi.

"Alene det, de får ind nu, svarer til 15 pct. af Bavarians markedsværdi i går. Dertil kan du så lægge eventuelle royaltyindtægter, hvis der kommer en reel vaccine, og USA begynder at lagerføre ebola-vaccinen," siger Michael Novod.

Ifølge aftalen vil Bavarian også være berettiget til op til USD 20 mio. i udviklings- og regulatoriske milepælsbetalinger ud over royaltybetalinger for kommercielle salg uden for Afrika.

Fremadrettet bliver prisen dog næppe 100 dollar per vaccine, vurderer Michael Novod.

Aftalen kommer også på et tidspunkt, hvor ingen endnu ved, hvor god sikkerhed vaccinen yder. En kombination af Bavarian Nordics vaccine, MVA-BN og Janssens AdVac har i dyreforsøg vist 100 procent beskyttelse mod ebola, og Janssen ønsker at fremskynde forsøgene i raske mennesker, således at man allerede i begyndelsen af 2015 kan sætte vaccinen i fase 1-forsøg. Det betyder at Bavarian Nordic allerede nu påbegynder produktionen af vacciner på produktionsanlægget i Kvistgård.

 ”I kommer kun til at høre fra os, når vi har indgået en aftale”

 Aamund: Vi er kommet igennem perleporten

 Bavarian i kæmpe samarbejde med J&J 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også