Bavarian i kæmpe samarbejde med J&J

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic indgår et stort samarbejde med amerikanske Johnson & Johnson. Aftalen har en potentiel værdi på 1,1 mia. kr. (opdateret kl. 8:11)
Foto: Bavarian Nordic, PR
Foto: Bavarian Nordic, PR

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic indgår en gigantisk aftale med medicinalmastodonten Johnson & Johnson. Aftalen har en potentiel værdi på 1,1 mia. kr. Det oplyser Bavarian Nordic i en fondsbørsmeddelelse.

Først og fremmest har Bavarian Nordic indgået en licensaftale omkring sin Ebola-vaccine, hvilket medfører en betaling på 25 mio. dollars upfront, mens der er milepælsbetalinger på op til 20 mio. dollars. Dertil kommer potentielle royalties.

Samtidig oplyser Bavarian Nordic, at man skal producere mere end 1 mio. doser af vaccinen, hvilket Janssen vil betale 70,8 mio. dollars for her og nu, mens de resterende 28,5 mio. dollars vil blive betalt i løbet af 2015. Samlet set har aftalen med Johnson & Johnson en værdi på helt op til 197 mio. dollars, svarende til knap 1,1 mia. kr.

"Situationen i Vestafrika kalder på øjeblikkelig handling fra såvel myndighedernes som medicinalindustriens side, og vi er meget glade for at kunne indgå i partnerskab med Janssen om udvikling og produktion af en vaccine, der kan indsættes mod ebola-epidemien. Janssen fortjener stor anerkendelse for, at de har vist lederskab ved at forpligte sig til at få en ebola-vaccine ud til de, der har brug for den, så hurtigt som overhovedet muligt," udtaler Paul Chaplin, adm. direktør i Bavarian Nordic, i meddelelsen.

Udsteder aktier for kvart mia.

Udover det store investerede beløb meddeler Bavarian Nordic også, at Johnson & Johnson investerer 251 mio. kr. i tegning af nye aktier i Bavarian Nordic. Aktierne udstedes til markedskurs, og derfor er det på nuværende tidspunkt heller ikke afgjort, hvor mange aktier der bliver tale om.

"Den omfattende aftale er en blåstempling af Bavarian Nordics teknologi og af vores selskab. Dertil styrker aftalen selvsagt Bavarian Nordics finansielle position markant, og den giver os et solidt grundlag og fleksibilitet fremadrettet," udtaler Bavarian-chefen.

Aftalen er indgået med selskabet Crucell Holland B.V, der er en del af Janssen - verdens største medicinal-og medicokoncern Johnson & Johnsons division for lægemidler.

Offentliggør foreløbigt regnskab

I forbindelse med dagens meddelelse om det enorme samarbejde offentliggør Bavarian Nordic samtidig foreløbigt regnskab for årets første ni måneder. Det viser en omsætning for årets tre første kvartaler på 675,6 mio. kr. mod 875 mio. kr. for samme periode sidste år. På bundlinjen lander et underskud på 72 mio. kr. mod et underskud på 19,9 mio. kr. året før.

Det er dog vigtigt at påpege, at man generelt ikke skal tillægge kvartalsregnskaber for biotekselskaber den store betydning. Årsagen er, at det er de store licensaftaler og potentielle partnerskabsaftaler, der er de væsentligste ting at holde øje med. Det skyldes, at det er de aftaler, som den i dag er et eksempel på, som i højere grad fortæller noget om, hvordan selskabets situation er.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også