Stjålet kræftmedicin solgt fra apotek i Norge

Den italienske mafia lykkes i voksende omfang med at få stjålet kræftmedicin ind i lovlige distributionskæder - nogen gange er der pillet ved indholdet. En alvorlig udvikling, mener dansk lægemiddelindustri.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sagen om stjålet og forfalsket kræftmedicin breder sig, og nu har også nabolandet Norge afsløret, at stjålet kræftmedicin er kommet ind i den legale forsyningskæde og solgt fra et apotek.

Det oplyser den norske sundhedsstyrelse, Legemiddelverket, i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår, at lægemidlet er fra den danske parallelimportør Orifarm.

Parallelimport er helt legal og forgår ved, at en importør køber medicinen hos en producent i udlandet, hvor medicinen er billig. Herefter ompakkes den og sælges i et land med højere priser på lægemidlet.

”Legemiddelverket har fået melding om, at to stjålne sprøjter med kræftmedicinen Ipstyl er importeret til Norge og solgt fra apotek,” hedder det i meddelelsen fra styrelsen.

Dansk industri bekymret

Udviklingen vækker i høj grad bekymring i Lægemiddelindustriforeningen i Danmark. På spørgsmålet om, hvorvidt udbredelsen af falsk medicin øges i Europa og Nordeuropa, svarer chefkonsulent Søren Beicker Sørensen:

”Jeg har ikke nogle tal på det, men det er noget vi begynder at høre om for første gang, hvor vi ellers har sagt, at disse distributionsled har været rimeligt lukkede. Det har været svært at få ulovligt eller forfalsket medicin placeret ind i distributionsleddene i Nordeuropa Men der begynder nu at opstå nogle sager - vi ser eksempler på, at det lykkes. Men det er ikke et øget omfang, som jeg kan dokumentere.”

Hvor alvorligt er det?

"Det er klart, at i det omfang, hvor der er tale om livsvigtig medicin, er det super alvorligt, hvis patienter får udleveret medicin, der ikke har effekt eller i værste fald har en negativ effekt.”

Han peger på, at en måde at forhindre salg til borgere på, er en skarp kontrol fra fagligt personale, der udleverer medicinen og kan gennemskue, om pakninger er forfalsket – eksempelvis, hvis der har været manipuleret med låget. Det har været tilfældet med en kræftmedicin fra Roche, også distribueret via Orifarm. Myndighederne i Norge mener dog ikke ifølge norske medier, at det samme er tilfældet med disse sprøjter, der er svære at manipulere.

Generelt set kaldes medicin, der er stjålet og røget ind i den legale distribution, for falsk medicin, bl.a. fordi det er ukendt, om medicinen er opbevaret under hensyntagen til de officielle retningslinjer.

I den tidligere nævnte sag om kræftmedicin, hvor der har været manipuleret med hætteglas, mente Sundhedsstyrelsen, at det var kritisk, at Orifarms modtagekontrol af medicinen i Tjekkiet ikke havde opdaget manipulering af hætteglassene med lægemidlet, kaldet Herceptin.

Søren Beicker Sørensen mener dog ikke, at Orifarm i dette tilfælde kunne have gjort noget, som han ”kan konkretisere” for at opdage svindlen.

Tyverierne sker typisk fra lastbiler og sygehuse i Italien, og det er en udbredt opfattelse, at det er den organiserede kriminalitet, mafiaen, der står bag tyverierne. Ikke mindst ny kræftmedicin er meget dyr og derfor af interesse for kriminelle.

Mafiaen kaster sig over forfalsket medicin 

Orifarm solgte mafiaens falske kræftmedicin

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også