Orifarm solgte mafiaens falske kræftmedicin

Falsk kræftmedicin er sluppet igennem kontrollen hos den danske parallelimportør Orifarm, som har solgt det videre til Finland, og det vækker kritik fra Sundhedsstyrelsen. Parallelimportørforeningen går til angreb på generalisering af sikkerheden i branchen.
Foto: Roche
Foto: Roche

Den kostbare kræftmedicin Herceptin, som normalt produceres af Roche, er blevet stjålet og forfalsket af den italienske mafia i samarbejde med netværk i Østeuropa. Derefter er det solgt af mellemmænd til parallel-importører, som uden ordentlig kontrol har solgt den forfalskede medicin tilbage til hospitaler overalt i Europa.

Berlingske kunne torsdag fortælle, at den danske parallelimportør Orifarm, som er Nordens største og Europas næststørste parallelimportør af medicin,  har købt leverancer af den forfalskede Herceptin i Italien, ompakket medicinen i Tjekkiet og frigivet den i Danmark, hvorfra den er solgt til Finland. Også i Tyskland og Sverige har Orifarm måttet hjemkalde medicin.

"Det er kritisk, at Orifarms modtagekontrol af medicinen i Tjekkiet ikke har opdaget en så oplagt manipulering af hætteglassene med Herceptin," siger enhedschef Anne-Marie Vangsted fra Sundhedsstyrelsen, til Berlingske.

Sundhedsstyrelsen har bedt Orifarm om straks at ændre på deres procedurer for modtagekontrol for at sikre sig mod, at det kan ske igen. Problemet har været, at Orifarms ompakning af Herceptin i Tjekkiet hidtil kun er blevet tjekket ved stikprøver. Det har Orifarm nu lavet om på.

"Det er naturligvis meget alvorligt, at lægemidler stjæles, forfalskes og efterfølgende dukker op igen i den lovlige forsyningskæde. Lad mig derfor begynde med at slå helt fast, at ingen af de forfalskede produkter, der var havnet hos os, er nået ud til forbrugerne," skriver Erik Sandberg, direktør for Orifarms parallelimport, til Berlingske.

Orifarm har gennemført en audit af sine leverandører i Italien for at finde ud af, hvad der er gået galt.

"Uheldigt" med generel historie

Orifarm trak sig som medlem af Parallelimportørforeningen af Lægemidler, men alligevel bryder foreningen ind i debatten.

"Vi er glade for, at der bliver sat fokus på sikkerheden, og vi synes, at det er helt i orden, at medier skriver om brud på sikkerheden. Men vi synes, det er meget uheldigt, hvis det bliver til en historie om generel usikkerhed ved parallelimport, for det er ganske enkelt ikke korrekt. Loven og procedurerne er effektive, hvis de efterleves, og det skal de naturligvis," skriver foreningen i en kommentar, der dog ikke nævner, at Herceptinen kun blev kontrolleret via stikprøvekontrol i Tjekkiet.

Realiteten er, at der ikke er en højere risiko ved parallelimporteret medicin end ved anden medicin, skriver foreningen.

"Vi vil blive ved med at skærpe vores kontrolmetoder. For ligesom originalproducenter og kopiproducenter ved vi, at der er kyniske svindlere derude, der vil forsøge at udnytte svagheder i systemet. Det er en fælles opgave at beskytte brugerne mod dette, og vi samarbejder derfor tæt med myndighederne."

 Mafiaen kaster sig over forfalsket medicin

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også