Ny viden om blod-hjerne-barrieren

Forskere har kastet nyt lys over hjernens yderst komplicerede barrierevæv, den såkaldte blod-hjerne-barriere. Et særdeles vigtigt område i forhold til ny medicin inden for hjernesygdomme.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Forskere på Københavns Universitet har i samarbejde med forskere fra Lundbeck genskabt den komplicerede blod-hjerne-barriere i en laboratorieskabt model, som er baseret på celler fra dyr. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

”Blod-hjerne-barrieren er kemisk tæt, fordi cellerne indeholder transportproteiner, der sørger for, at stoffer der kommer ind i cellerne, øjeblikkeligt bliver smidt ud i blodet igen. Vi har nu vist, at vores laboratorieskabte barriere indeholder de samme udsmiderproteiner – og at de virker på samme måde som i en ’rigtig’ hjerne,” udtaler postdoc Hans Christian Cederberg Helms, Institut for Farmaci, Københavns Universitet, i meddelelsen. Han tilføjer:

”Det er vigtigt, fordi modellen kan bruges som værktøj til at prøvekøre den vanskelige vej ind i hjernen. Komplekse fænomener – der hidtil kun har været mulige at undersøge i levende dyr – kan nu undersøges i enkle laboratorieforsøg med dyrkede celle,” lyder det.

Også hos medicinalkoncernen Lundbeck, derhar centreret forretningen omkring hjernesygdomme, er der optimisme at spore.

”Det er vigtigt for behandlingen af hjernesygdomme som fx Alzheimers, at vi finder en vej forbi hjernens effektive forsvarsværk. Universitet og industri må samle kræfterne inden for området, hvis vi skal løse den fundamentale udfordring i fremtidens lægemiddeludvikling,” udtaler Lassina Badolo, seniorforsker i Lundbeck.

95 pct. af alle testede lægemiddelstoffer til behandling af lidelser i hjernen dumper, fordi de ikke kan passere blod-hjerne-barrieren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også