Allergikoncern efterlyser national allergi-pakke

ALK har en en plan for, hvordan langt flere allergikere skal blive vaccineret mod pollenallergi, som både patienter og eksperter efterlyser.
Foto: ALK-Abelló / PR
Foto: ALK-Abelló / PR

Der er behov for en samlet, national strategi eller en decideret allergipakke for at skabe det gennembrud for pollenvacciner i Danmark, som både eksperter og patientforeningen Astma-Allergi Danmark efterlyser.

Sådan lyder budskabet for den danske allergikoncern ALK, der er blandt verdens førende på feltet, herunder med en tabletbaseret vaccine mod græspollen-allergi.

”Vi mener også, at der er for lavt kendskab til allergi og allergivaccination i det danske sundhedsvæsen og blandt patienter og pårørende,” påpeger kommunikationsdirektør Martin Barlebo over for MedWatch:

”Der er behov for en samlet national strategi eller en allergipakke,” tilføjer han.

Politiken skrev i weekenden, at de praktiserende læger i langt højere grad burde anbefale pollenvacciner over for allergikere, der ikke kan tåle pollen. Det er to eksperter og foreningen Astma-Allergi Danmark ifølge avisen enige om. Alligevel bliver kun 10.000 ud af den million danskere, som lider af pollenallergi, vaccineret årlig.

Formanden for Dansk Selskab for Allergologi, overlæge Peter Plaschke, siger til avisen, at hans vurdering er, at en vaccine kan gøre op til 90 procent af allergikerne enten helt symptomfri eller kraftigt reducere generne ved høfeber. Flere burde få tilbuddet om at blive vaccineret, mener han – og den holdning deler Hans-Jørgen Malling, der er overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital.  Han mener, at antallet af vaccinerede burde stige til 100.000 mennesker om året.

Både Peter Plaschke og Hans-Jørgen Malling samarbejder med ALK, idet de underviser andre læger i allergibehandling samt rådgiver virksomheden.

Ønsker stærkt dansk marked

Selv om ALK er en international koncern inden for diagnosticering og behandling af allergi er selskabet meget fokuseret på det danske marked – også fordi det er en god reference at have.

”Danmark er desværre ikke noget foregangsland inden for allergibehandling. Nærmest tværtimod,” pointerer Barlebo.

Adspurgt om, hvad ALK mener, der konkret skal til, lister han i en e-mail disse punkter op:

• allergi skal i højere grad anerkendes som en sygdom, der skal behandles.

• der skal udarbejdes klare kliniske retningslinjer med behandlingsmål og klare retningslinjer for, hvilke allergipatienter der skal behandles af hvilke læger.

• der skal større kapacitet til diagnosticering og behandling af allergi, herunder uddannelse af flere allergilæger og inddragelse af andre speciallæger og praktiserende læger i diagnosticering og behandling af allergi.

• udredningsgarantien skal overholdes – også for allergipatienter.

• alle allergipatienter skal have samme kvalitet i behandlingstilbud - uanset social status og region

MedWatch har tidligere skrevet, at i Danmark lider cirka hver femte borger af allergi, og fire ud af ti melder sig årligt syg på grund af allergien - mange er syge i ugevis. Det oplyser de selv i en ny undersøgelse, som patientforeningen Astma-Allergi Danmark har gennemført og offentliggjort i forbundets magasin sidste år. Undersøgelsen viser mange tabte danske arbejdstimer som følge af sygefravær.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også