En del af Watch Medier

MedWatchtorsdag2. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
12.06.2013kl. 06.36

4 ud af 10 allergikere melder sig allergi-syge

Allergi-koncernen ALK ønsker Danmark som reference og løftestang for eksport, og sygefravær og faldende produktivitet er en rigtig god grund til at tage allergien alvorlig, mener firmaet.
Foto: Lizette Kabra, Jyllands-Posten
af HENRIK TÜCHSEN

I Danmark lider cirka hver femte borger af allergi, og fire ud af ti melder sig årligt syg på grund af allergien - mange er syge i ugevis.

Det oplyser de selv i en ny undersøgelse, som patientforeningen Astma-Allergi Danmark har gennemført og netop offentliggjort i forbundets magasin. 1571 allergikere er i februar i forbindelse med at få stillet en diagnose blevet spurgt til bl.a. sygefravær på grund af allergien. Og undersøgelsen viser mange tabte danske arbejdstimer som følge af sygefravær:

*15 pct. siger, at de har 1-3 syge dage årligt på grund af allergi.

*11 pct. melder om 4-7 sygedage.

*8 pct. svarer 1-2 uger.

*6 pct. svarer over 3 uger.

*39 pct. har ingen sygedage på grund af deres allergi.

”I øjeblikket diagnosticeres og behandles kun ca. halvdelen af patienterne med allergi i Danmark. Og mange af de patienter, der bliver behandlet med symptomdæmpende medicin, oplever stadig symptomer og nedsat livskvalitet, nedsat produktivitet og har sygefravær," siger lægemiddelvirksomheden ALKs chef på kommunikationsfronten, director Martin Barlebo til MedWatch.

Ifølge firmaet, der refererer til en PhD-undersøgelse gennemført af lektor Karin Dam-Pedersen, Aalborg Universitet, koster pollen og husstøvmideallergi i snit 7.500 kr. årligt per "allergiplaget dansker". Det svarer til syv mia. kr. årligt og dækker over medicinudgifter, lægebesøg, vagtlæge, hospitalsindlæggelser og sygedage fra arbejde.

ALK er med sine vaccinations-lægemidler blandt verdens førende spillere inden for behandling af allergi.

Netop budskabet om sygefravær er noget, som ALK har brugt gentagne gange over for ikke mindst de politiske beslutningstagere. I en såkaldt "Vedtagelse" i foråret i år fra de sundhedspolitiske ordførere er der bred enighed om, at der er brug for både langt bedre udredning og behandling af sygdommen.

Et lille, men vigtigt marked

For ALK vil en optimal dansk behandling af allergi være den helt rigtige løftestang for det danske firma på de internationale markeder.

”Som international allergivirksomhed med hovedkvarter i Danmark ville det naturligvis være af stor betydning for ALK, hvis vi kunne vise Danmark frem som inspiration på allergiområdet,” påpeger Martin Barlebo over for MedWatch.

Som for andre større koncerner som Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma, Coloplast og Radiometer er det danske marked for ALK i sig selv så lille, at det ikke målt på salg alene har den store betydning. Men referencen betyder noget.

”I vores dialog med patientorganisationer, læger og myndigheder i andre lande oplever vi, at alle sukker efter gode erfaringer for effektiv diagnosticering og behandling af allergi,” siger Barlebo og tilføjer:

”Vi oplever også, at myndighederne i pris- og tilskudsforhandlinger med os spørger ind til allergibehandlingen i Danmark og bliver lidt skuffede og forvirrede over, at vi som verdens største lægemiddelvirksomhed inden for allergivaccination ikke har et hjemmemarked med en mere ambitiøs indsats for behandlingen af allergi.”

Flere typer behandling

Der findes forskellige former for behandling af allergi. Ved milde og lidt sværere allergier kan patienten typisk tage antihistamin eller binyrebarkhomon. Det er lægemidler, der behandler symptomerne. I de sværere tilfælde kan patienterne vaccineres i form af injektioner, dråber eller tabletter, såkaldt allergiimmunterapi, der behandler selve årsagen til allergien. Det er her, at ALK opererer, først og fremmest i Europa. Men koncernen er også, om alt går vel med FDA-godkendelsen, sammen med partneren Merck på vej ind på det amerikanske marked.

Europa sværere end ventet med tablet

I Europa har det været vanskeligere end forventet at trænge igennem med vaccinationstabletten Grazax imod græspollen-allergi. Og i en større rapport fra den europæiske patientforening European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Association (EFA)  hedder det, at undersøgelser viser, at adgangen til  immunterapi er begrænset i de fleste europæiske lande.

Det sker på trods af, at ”denne behandling ser ud til at være den eneste, der kan ændre udviklingen af luftvejsallergi hos visse patienter,” konkluderer EFA. Baggrunden er bl.a. tilskudssystemer, men også begrænset oplysning om præventive behandlinger” hos praktiserende læger, mener EFA.

De andre europæiske lande slås med de samme problemer, siger Martin Barlebo:

"Først og fremmest en manglende erkendelse af, at allergi ikke bare er en gene, men en sygdom, der kan og skal behandles, men også manglende viden om allergi hos patienter og læger, for få speciallæger, uklarhed om, hvilke patienter der skal behandles hvor etc.”

Mindre tilfredse patienter

En ikke-offenliggjort mini-undersøgelse, gennemført i health care panelet Medico Insigt+ for MedWatch i februar i år afslørede også, at allergiske patienter ikke føler sig så godt behandlet som andre grupper af patienter.

Over 60 pct. af de danske diabetespatienter og hørehæmmede mener, at sundhedssystemet er effektivt og viser omsorg over for dem. På allergiområdet er det kun omkring halvdelen, der har den opfattelse, oplyser Medico Insigt+, der er et samarbejde mellem to etablerede aktører på markedet for kommercielle markedsstudier – M3 Research og A&B Analyse. Undersøgelsen er gennemført i uge 7-2013.

1130 danskere over 18 år har deltaget i undersøgelsen.

ALK stærkt skeptisk over for behandlingsgaranti 

Relaterede artikler:

  • Foto: Alk-Abello/PR

    ALK stærkt skeptisk over for behandlingsgaranti

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på de 46 ansøgninger, som Medicinrådet behandlede fra industrien i 2022, var omtrent 22 uger.
Medicinal & Biotek

Medicinrådet er stadig for langsomme til at vurdere ny medicin

De gennemsnitlige sagsbehandlingstider hos Medicinrådet er stadig længere, end de politiske rammer fastsætter, men flere sager ligger i 2022 inden for tidsrammen, viser årsberetning.
  • Flere lægemidler kan nu vurderes uden anbefaling fra Medicinrådet først
  • Formand om strammere mødeledelse i Medicinrådet: "Det kan man godt diskutere"

For abonnenter

Foto: Novo Nordisk / Pr
Medicinal & Biotek

Efter sløv start haler diabetestablet fra Novo Nordisk ind på topsællert

For abonnenter

Foto: Boehringer Ingelheim / Pr
Medicinal & Biotek

Boehringer Ingelheim flytter dansk hovedkvarter til Islands Brygge

For abonnenter

Foto: Louise Herrche Serup
Samfund

Dansk Erhverv har lavet en ny life science-politik: Vi kan nå endnu længere, hvis vi justerer rammevilkårerne

For abonnenter

Ole Larsen har ud over biotekbranchen også gjort karriere i medieverdenen hos Nordisk Film og Berlingske Tidende. | Foto: Bavarian Nordic / Pr
Mennesker

Fluoguide skifter finansdirektør efter få måneder

For abonnenter

Foto: Coloplast / Pr
Medico & Rehab

Sydbank ser kinesisk modvind give afdæmpet start på året for Coloplast

For abonnenter

Læs også

Foto: Novo Nordisk / Pr
Medicinal & Biotek

Læs alt om Novo Nordisks årsregnskab for 2022

Novo Nordisk har onsdag morgen præsenteret et regnskab, der sætter nye rekorder for Danmarks største medicinalselskab. Læs alt om selskabets årsregnskab her.

For abonnenter

”Jeg var som sådan ikke på udkig efter noget permanent, og jeg skal også kun være hos GN indtil senest ved udgangen af juni,” siger Anders Kronborg. | Foto: Martin Lehmann
Medicinal & Biotek

Kronborg om dobbeltjob: Forudsætter en vis fleksibilitet

Anders Kronborg er onsdag præsenteret som både ny adm. direktør i biotekselskabet Resother og midlertidig finansdirektør hos GN Hearing. Han afviser at være kandidat til permanent job hos GN.

For abonnenter

Foto: Stine Bidstrup
Medicinal & Biotek

Novo Nordisk har sendt potentielt nyt blockbuster-middel til godkendelse i EU

Novo Nordisk har sendt en markedsføringsansøgning til EMA for hæmofilimidlet concizumab, der tidligere havde Orphan Drug-status. Novo Nordisk-topchef fortæller, at Novo Nordisk ikke havde tænkt sig at benytte sig af fordelene, og derfor droppede statussen.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Efter sløv start haler diabetestablet fra Novo Nordisk ind på topsællert – 12.07
  • Medicinrådet er stadig for langsomme til at vurdere ny medicin – 11.38
  • Dansk Erhverv har lavet en ny life science-politik: Vi kan nå endnu længere, hvis vi justerer rammevilkårerne – 11.14
  • Boehringer Ingelheim flytter dansk hovedkvarter til Islands Brygge – 10.52
  • Fluoguide skifter finansdirektør efter få måneder – 09.58
  • Sydbank ser kinesisk modvind give afdæmpet start på året for Coloplast – 09.32
  • Jyske om Demant-regnskab i næste uge: Fokus bliver på forventningerne til 2023 – 08.10
  • Finansmanden Kronborg kan opfylde børsdrøm for biotekselskab – 06.57
  • Kronborg om dobbeltjob: Forudsætter en vis fleksibilitet – 1. feb.
  • Novo Holdings toppede listen over skattebetalere i 2021 – 1. feb.
  • Fruergaard: Fedmemarkedet er åbenlyst en stor mulighed – 1. feb.
  • GN tabte markedsandele hos amerikanske veteraner i december – 1. feb.
  • GSK falder trods stærkt kvartal og opløftende prognose for 2023 – 1. feb.
  • Boston Scientifics endoskopsalg lander en smule bedre end ventet – 1. feb.
  • Anders Kronborg skal midlertidigt styre finanserne hos GN Hearing – 1. feb.
Flere nyheder

Job

  • Supply Chain Manager

  • Regulatory Affairs Professional

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Senior Regulatory Affairs Professional

  • Head of Regulatory Affairs Danmark

  • Clinical Operational Associate

  • Commercial Director

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Lead Data Architect

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Application Manager

  • Application Manager

Se flere jobs

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Erfaren IT Supporter

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Job

  • Supply Chain Manager

  • Regulatory Affairs Professional

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Senior Regulatory Affairs Professional

  • Head of Regulatory Affairs Danmark

  • Clinical Operational Associate

  • Commercial Director

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Lead Data Architect

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Application Manager

  • Application Manager

Se flere jobs

Kolofon

MedWatch
Søg

Sektioner

  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mikkel Aabenhus Hemmingsen

mah@medwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8387

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Job

Abonnement

Prøv MedWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

medwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Læs mere om abonnement her

Adresse

MedWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8370

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MedWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MedWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge