ALK stærkt skeptisk over for behandlingsgaranti

Allergi-koncernen ALK kalder det "helt urealistisk", at lange ventetider på allergibehandling skulle forsvinde i det tidige efterår - med mindre der gribes ind. Læger og patientforening efterlyser flere uddannede, og at sygdommen, der rammer over en million danskere, tages alvorligt.
Foto: Alk-Abello/PR
Foto: Alk-Abello/PR

Lægemiddelkoncernen ALK, en af verdens førende inden for allergi-behandling, er stærkt skeptisk over for, at regeringen på allergiområdet kan leve op til den nye udrednings- og behandlingsgaranti, der træder i kraft per 1. september 2013.

”Udrednings- og behandlingsgarantien er rigtig godt nyt for allergipatienter, som i øjeblikket oplever ventetider på over et år for udredning på allergiklinikker. Men jeg synes, det virker helt urealistisk, at de lange ventetider pludselig skulle forsvinde, hvis ikke regionerne gør noget ved både organiseringen og kapaciteten inden for diagnosticering og behandling af allergi,” påpeger Martin Barlebo, Director, Corporate Communications & CSR, over for MedWatch.

Politisk enighed om handling

I en ”Vedtagelse”, kaldet ”V 59 Om allergi”, pointerer Folketingets sundhedspolitiske ordførere den 19. april i år, at landets allergikere har ret til at blive behandlet hurtigt. Og de henholder sig netop til regeringens kommende udredningsgaranti.

”Folketinget noterer sig, at retten til hurtig udredning i sygehusvæsenet, som træder i kraft den 1. september 2013, også vil omfatte patienter, der skal udredes for allergi,” hedder det i vedtagelsen med endnu en tilføjelse:

”På den baggrund opfordrer Folketinget regeringen til at sikre, at den nødvendige viden om allergi er til stede i sundhedsvæsenet, i alle fem regioner, så man sikrer et højt fagligt niveau rundt i landet.”

Ifølge den nye garanti får patienten rettighed til at få en afklaring om en sygdom inden for fire uger. Og behandlingsgarantien ændres, så de mest syge behandles først: Alvorligt syge skal højest vente fire uger, mens mindre alvorligt syge højest skal vente otte uger.

Og det kan blive svært at leve op til.

Alt for få specialister

Kigger man på ventetiderne på landets sygehuse for allergi-behandling med vaccination, som ALK tilbyder med sine lægemidler, var der per 31. maj 2013 lange ventetider på op til 52 uger. Og på Aalborg Sygehus var ventetiden på udredning på intet mindre end 120 uger. Også på flere andre sygehuse var der tale om mange uger.

Ifølge magasinet Helse, der i marts 2013 havde et tema om allergi, er sundhedsminister Astrid Krag (SF) klar over, at der er tale om alvorlig sygdom, der skal gribes ind over for. Af magasinet fremgår det, at hun ”forbereder en kulegravning af hele allergibehandlingen”.

Her er ALK dog hurtigt på banen med det første gode råd. Allergipatienter er ikke ens, fremhæver Barlebo og peger på, at nogle kan behandles i almen praksis, mens andre skal udredes og behandles af speciallæger.

”Men det kræver, at de praktiserende læger efteruddannes i allergi og får klarere retningslinjer for diagnosticering og opfølgende kontrol. I den forbindelse er det svært at forstå, at nogle regioner netop flytter opgaven med at diagnosticering af allergi vha. priktest fra almen praksis til speciallæger.

Samtidig er det meget bekymrende, at der de seneste ti år kun er uddannet fire læger med speciale i allergi. Det er netop de læger, der skal sikre ekspertisen og sikre uddannelse i allergi i sundhedsvæsenet,” understreger han.

Lever med sygdommen

Den holdning deler han med patientforeningen Astma-Allergi Danmark. Foreningens direktør Thorkil Kjær siger i en artikel i et dugfriskt magasin, ”Astma-Allergi” om emnet, at de lange ventetider er resultatet af, at specialet blevet nedlagt i 2004. Af samme grund frygter han, at mange allergikere blot lever med deres sygdom uden at vide, hvor godt de kunne have haft det. Hver femte dansker vurderes til at være plaget af allergi.

Overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital, Hans-Jørgen Malling, kalder i magasinet direkte Danmark for ”et uland i forhold til allergisygdomme” med henvisning til de manglende specialister på feltet.

Også professor ved Health på Aarhus Universitet og bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Allergologi, Hans Jürgen Hoffmann, efterlyser i artiklen opmærksomhed fra myndighedernes side:

”Det er som om, at man ikke rigtig vil kendes ved, at det er et problem for rigtig mange mennesker,” siger han.

Klar opgavefordeling efterlyses

Martin Barlebo fra ALK, peger på, at udrednings- og behandlingsgarantien forhåbentlig kan blive en løftestang for, at flere allergipatienter bliver behandlet og kan slippe for symptomer. Ikke mindst den halvdel af patienterne, som i dag slet ikke bliver diagnosticeret og behandlet, tilføjer han.

”Men skal patienterne have opfyldt den nye garanti for udredning og behandling, kræver det en mere klar og tydelig opgave- og ansvarsfordeling, der udmøntes i praktiske kliniske retningslinjer for diagnosticering, behandling og henvisning.

Kun de hårdest ramte allergipatienter behøver at komme på sygehusenes specialafdelinger, hvis speciallæger og praktiserende læger udreder og behandler de øvrige patienter,” understreger Barlebo, der anbefaler udvikling af  behandlingsmål, ”så både praktiserende læger og speciallæger inden for allergi har klare mål for, hvor godt patienter med let, moderat og svær allergi kan få det med optimal behandling.”

Nu gælder det USA for Jens Bager & Co.

Bager samler bestyrelses-erfaring før udløbsdato 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også