Nordea ser stærk dansk bioteksektor

Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod ser potentiale i flere danske biotekselskaber, der er markant modnet gennem de seneste 15 år. Om tre-fem år vil det stå klart, om de har udviklet sig til succeser.
Foto: Ditte Lysgaard Holm / Jyllands-Posten
Foto: Ditte Lysgaard Holm / Jyllands-Posten

Vi har de seneste 15 år oplevet en markant modning af dansk biotek, der i dag under hensyntagen til landets størrelse står stærkt – og med stort potentiale i flere af de selskaber, der har overlevet.

Sådan lyder vurderingen fra Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod.

”Vi har set en markant modning af dansk biotek, og at det så har varet fra slutningen af 1990'erne til nu, det er der på ingen måde noget underligt i. Kig på amerikansk biotek; det tager rigtig lang tid, og det koster en masse penge,” siger Michael Novod til MedWatch og tilføjer:

”Der er meget risiko forbundet med biotek, men der er også meget upside forbundet med biotek. Jeg synes ikke, at dansk biotek adskiller sig væsentligt fra øvrige bioteksektorer i forhold til fejlslagne projekter eller ej.”

Store fald over hele linjen

Spørgsmålet om en status på dansk biotek og svaret fra den erfarne analytiker skal bl.a. ses i lyset af MedWatchs artikler denne uge om Asger Aamunds farvel til bestyrelsesposten i Bavarian Nordic. En afsked, der betyder et farvel til dansk bioteks pionér og giver anledning til at vurdere sektorens succes eller mangel på samme.

Selv havde Aamund gerne set dels flere biotekselskaber dels en værdiansættelse af Bavarian Nordic, der var markant højere efter et dramatisk dyk siden begyndelsen af 2007. Et dyk, der har kostet Aamund og de større aktionærer store summer.

Men her er Bavarian langt fra alene, hvis man ser på kursudviklingen for de mindre børsnoterede selskaber inden for biotek og life science siden 2007: Genmab, Veloxis, Topotarget, Exiqon, Chemometec og medicinalkoncernen ALK for den sags skyld har oplevet store fald. Også Zealand Pharma har set store kursfald siden 2012, men aktien er dog ikke så langt fra introduktionskursen tilbage i november 2010. Aktien handles i dag til kurs 68,5 - Zealand Pharma blev noteret til kurs 86.

Men det er ifølge Novod en udvikling, der dels skal ses i sammenhæng med både positive overraskelser og skuffelser dels som en konsekvens af, at biotek er meget volatil og relativt risikofyldt. Investorer vender typisk ryggen til den type aktier, når det generelle marked falder.

”Biotek stiger mere end resten af markedet, når markedet generelt stiger. Og når markedet falder, falder biotek væsentligt mere,” påpeger Novod.

"Uhørt hurtigt"

Han tilføjer, at der overordnet set nemt kan gå 20-25 år, fra at et biotekselskab grundlægges, til det kan blive en god investering og samtidig få succes med lægemidler på markedet.

”Og hvis man tager et selskab som Genmab, så gik der ni-ti år fra grundlæggelse til første lægemiddel kom på markedet, det er uhørt hurtigt,” siger han.

Bavarians aktiekurs fik et ordentligt smæk, da bestyrelsen i sin tid afviste en aftale om videreudvikling af dets vaccine mod prostata-cancer. Selskaber forhandler nu løbende om en ny aftale efter selv at have taget udviklingen til fase 3.

”Der er jo sket meget med immunterapi de seneste 12-15 måneder, så lad os se, om mulighederne for, at de kan få en aftale ikke er væsentlig bedre. Det tror jeg, de er,” påpeger Michael Novod.

Han mener, at potentialet for dansk biotek ”ser ganske fornuftigt ud” netop nu med Genmab, der har et lægemiddel på markedet, væsentlige aftaler med store partnere og et nyt lægemiddel under udvikling i fase 2, Bavarian har et lægemiddel, en koppevaccine, på markedet og en kommerciel omsætning. Derudover er prostata-vaccinen i fase tre, hvor de første data ligger inden for 12-15 måneder. Også Topotarget får formentlig en godkendelse af et lægemiddel snart. Og hertil kommer, at Veloxis har indsendt ansøgning til FDA om godkendelse af selskabets lægemiddel.

”Vi skal tre-fem år frem for at vurdere, om selskaberne har været en succes. Men man skal huske, at hvis man nævner fire-fem bioteksucceser i USA, så kommer de ud af flere tusinde biotekselskaber. I den kontekst er det ganske godt klaret at have fire modne biotekselskaber i Danmark. Dermed ikke sagt, at det ikke har været en lang vej, men det ser vi også i blandt andet USA.”

 MedWatch-indeks: Boost til biotek 

 Aamund pønser på nye investeringer

 Aamunds tro på et gennembrud er urokkelig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også