Femern-forbindelsen bygger bro til tysk biotek

Der ligger lukrative samarbejdsaftaler og venter på danske medico- og biotekfirmaer, der tør tage springet til Nordtyskland. Det mener Biopeople, der arbejder for at åbne det tyske marked op.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af STEFFEN MOSES

Den kommende Femern-forbindelse har allerede trukket Nordtyskland tættere på Sjælland. For broplanerne har sat gang i et øget samarbejde mellem nordtyske erhvervsorganisationer inden for med- og biotek og det danske innovationsnetværk Biopeople.

Samarbejdet startede for to år siden, da det tyske handelskammer i Lübeck luftede idéen over for Biopeople, efter Femern-forbindelsen var blevet vedtaget. Og det øgede samarbejde er en stor mulighed for danske virksomheder.

”Tyskland er et kæmpestort marked, og hvis du kommer ind på markedet som en lille dansk virksomhed, så er der et stort udviklingspotentiale ved at sælge i Tyskland,” siger Elias Zafirakos, der er netværkmanager i Biopeople, til MedWatch.

Ti gange nemmere

Tyskland er af Bloomberg blevet kåret som det tredje mest innovative land inden for fremstillingsindustrien. Og det kan danske virksomheder udnytte.

”Vi har en nabo, som er superstærk inden for fremstilling, så hvis man skal have produceret noget, så er der altså ingen grund til at tage til østen. Det er ti gange nemmere at tage til Tyskland, hvor arbejdskulturen også ligner den danske,” siger Elias Zafirakos.

Samarbejdet er stadig i sin spæde start, men for to uger siden tog Biopeople et stort skridt mod de tyske virksomheder.

”Vi oplever, at vi er så langt nu, at tyskerne for alvor er blevet interesserede i os. Og det oplevede jeg blandt andet ved, at vi blev inviteret til at lave en præsentation af dansk biotek på tysk bioteks årlige kongres (Deutsche Biotechnologietage, red.) for et par uger siden, hvor hele branchen var samlet. Og det er første gang, et partnerland bliver inviteret med,” siger han.

Misforstået sprogbarriere

Men hvorfor har der ikke været noget nævneværdigt samarbejde tidligere?

”Jeg ved fra min baggrund i biotekbranchen, at vi ikke rigtig brugte Tyskland til noget - af en eller anden uforklarlig grund. Er man i biotek, så kigger man mest mod USA eller østen,” siger Elias Zafirakos og fortsætter:

”Jeg tror, det blandt andet skyldes, at der er en sprogbarriere. For mange konferencer og så videre i Tyskland bliver arrangeret på tysk. Men det skal man ikke lade sig skræmme af, for de snakker glimrende engelsk. Og når vi arrangere de her ture, så foregår det også på engelsk.”

Hvis man som virksomhed gerne vil møde nogle potentielle samarbejdspartnere i Tyskland, kan man søge om støtte til en netværkstur igennem Biopeople.

 Guldmedalje til Biopeople

 Dansker ny præsident for globalt netværk

 BIO i USA: Det uformelle netværk

 Shire i dansk charmeoffensiv 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også