Tre biotekselskaber på randen

Ifølge Motley Fool så bør man som potentiel biotek-investor gå i en bue uden om disse tre selskaber, der bl.a. inkluderer en Bavarian Nordic-rival.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Der er biotekselskaber på vej frem, og der er biotekselskaber på vej tilbage. Branchen bliver ofte beskrevet som yderst risikofyldt og en enten/eller-investering.

Nyhedssitet The Motley Fool har kigget nærmere på tre biotekselskaber, som man som investor af forskellige årsager bør gå uden om.

Der er tale om det irske Amarin, hollandske Prosensa og amerikanske Dendreon.

For Amarins vedkommende skyldes den manglende anbefaling, at FDA afviste at genoverveje beslutningen om et afslag på en anmodning, der kunne have ført til et markant større marked for selskabets fiskeolieprodukt, Vascepa.

Ikke bygget til at holde

En udvidelse, der også ville have hjulpet i konkurrencen mod GSK, hvis fiskeolieprodukt Lovaza omsatte for 917 mio. dollar i 2013. Amarins Vascepa omsatte til sammenligning for 16,2 mio. dollar.

"Amarins økonomi ser desuden ikke ud til at være bygget til at holde. Selskabet sluttede sidste kvartal med 225,9 mio. dollar i kontantbeholdninger og 239,8 mio. dollar i gæld," skriver The Motley Fool afslutningsvist.

For Prosensas vedkommende er det manglende resultater fra selskabets lægemiddelkandidat, drisapersen, til behandling af den sjældne, alvorlige muskellidelse duchennes muskeldystrofi - en højst invaliderende tilstand, som rammer drengebørn og forårsager muskelsvind.

Stærk partner trækker sig

En kandidat, som man har udviklet i samarbejde med GSK. Men den stærke partner har trukket sig fra samarbejdet og givet alle rettigheder tilbage til Prosensa, hvilket ikke kan tolkes som et positivt tegn.

Endelig er der Dendreon. Salget af selskabets eneste markedsførte produkt Provenge er ikke gået som forventet, og derfor afsøger man faktisk mulighederne for et salg af selskabet.

Et samlet salg på 284 mio. dollar i 2013 er langt fra Wall Streets blockbuster-skøn, og repræsenterer desuden et skuffende 13 pct. fald i forhold til 2012.

Samtidig er selskabet udsat for hård konkurrence fra de to big pharma-selskaber Johnson & Johnson og Astellas Pharma, der med hhv. Zytiga og Xtandi har produkter inden for samme indikation. Især Zytiga klarer sig godt med en omsætning på 613 mio. dollar i de sidste ni måneder af 2013 langt overstiger Provenge-salget.

Med kun 166,7 mio. dollar i kontantbeholdninger og 597,6 mio. dollar i gæld er Dendreon i en prekær situation. Selskabets eneste indtægtskilde er ved at tørre ind hurtigt, og det har ingen andre senfasekandidater i pipelinen," slutter The Motley Fool af.

 Her er USA’s 3 mest profitable medico-selskaber

 GSK får på ny Breakthrough-status 

 50 overraskende facts fra medicinal- og biotekverdenen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også